Зашто се подигла толика прашина око разрешења Гојка Перовића и о избегавању Kривокапића да

О разрешењима у СПЦ и Темељном уговору

Пише: др Александар Раковић

У последњих недељу дана српско друштво постало je жртва непристојних гласина и напада на руководство СПЦ и Републике Србије због сасвим једноставне кадровске промене у Богословији на Цетињу. Наиме, Свети архијерејски синод Српске православне цркве је током последњих месеци у редовној процедури с дужности разрешио ректоре београдске, нишке и цетињске богословије.

 

Такође, разрешени су и шеф Кабинета српског патријарха, директор Патријаршијског управног одбора и шеф Информативне службе СПЦ који су на та места постављени у време патријарха Иринеја. Уместо њих патријарх Порфирије и Синод СПЦ поставили су на та места особе за које сматрају да с њима треба кренути у нову сарадњу и успехе.

Те промене су у Српској цркви сасвим уобичајене и скоро сви разрешени су их пропратили са захвалношћу српском патријарху и Синоду СПЦ, неки за вишедеценијска постављења, а неки за вишегодишња постављења. Изузетак је био само ректор Богословије на Цетињу ког је Синод СПЦ на то место поставио пре 22 године.

Према извештају митрополита Хризостома из априла 2021. о лошем стању у Богословији на Цетињу, чланови Синода СПЦ су на седници од 14. маја 2021. једногласно постигли сагласност да би ректор Гојко Перовић требало да буде разрешен дужности.

Ректору Богословије на Цетињу допуштено је неколико месеци да прихвати одлуку Синода СПЦ, као што су је са захвалношћу прихватили и остали разрешени службеници. Нажалост, то се није догодило. Стога је патријарх Порфирије 23. августа 2021. потписао одлуку о разрешењу коју је активирао на основу претходно већ утврђене сагласности свих чланова Синода СПЦ.

 

Притом, јавност би требало да има у виду да су за Богословију на Цетињу надлежни Свети архијерејски синод СПЦ и Република Србија у чијем су просветном систему све богословије СПЦ. Дакле, Богословија на Цетињу је у просветном систему Републике Србије а не Црне Горе.

 

 

КОМЕНТАР

Црквена Златна Рибица

О томе да Патријарха појединци желе да виде у улози златне рибице која испуњава жеље писао сам индиректно у више наврата пред изборни Сабор. Још тада су исти ови који сада предводе хајку на Патријарха поставили своје тезе. Једна од њих је следећа: ако Патријарх не буде по нашој вољи онда је режимски Патријарх, није свој, не ваља ич; а ако буде наша златна рибица све док је златна рибица и испуњава наше прохтеве, (гео)политички програм, бизнис амбиције, каријерне аспирације итд., биће добар или барем подношљив. Неки су чак говорили: треба му дати шансу. Шансу за шта? Ваљда да покаже да ли ће да буде златна рибица?
Оно што несрећници не схватају јесте да је Патријарх златна рибица Цркве и Јеванђеља да је то његов програм и да га он и спроводи, и притом испуњава жеље Христове изречене у програму, Јеванђељу. Само они људи који не могу да се ослободе своје скучености не могу да завире у непрегледну ширину вечнога Живота у коју нас све Јеванђељем зове Црква, па и Патријарх као „златна рибица“ Цркве.
Они који су жељни нечега другога, све своје потребе и земаљске амбиције могу да задовоље изван црквено-административног система. Треба свакоме помоћи да у томе и успе, јер нас и томе учи Јеванђеље, али зато би било лепо с њихове стране да пусте Цркву да обавља своју мисију несметано ради нас који желимо да се у њој спасавамо неоптерећени њиховим личним амбицијама, жељама и прохтевима.

Фејсбук коментар Ведрана Гагића

 

Пошто су први разред Богословије на Цетињу ове године уписала само два ученика, а други разред ће похађати само три ученика, у редовним околностима могло би се тражити да се ученици тих разреда изместе у друге богословије где се одвија редовна настава за коју је потребно најмање пет ђака.

Наравно, то се неће догодити јер се сви надају да ће ново руководство Богословије на Цетињу остварити успехе. Тој школи и Синод СПЦ и Република Србија пружају руку и нову шансу како би се избегло да у њој буде више наставника од ђака, чиме се губи њен смисао.

 

Неко је морао да сноси одговорност за то што Богословију на Цетињу уписује мање ђака него школе у најпасивнијим пределима. Синод СПЦ поставља и Синод СПЦ разрешава.

 

Када је реч о црквеним приликама у Црној Гори, целокупну српску јавност још занима шта се дешава с потписивањем Темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе?

Нажалост, Кривокапићева власт је пре две-три недеље, у исто време, послала Синоду СПЦ два различита предлога тог текста. Једна верзија стигла је службеним путем преко Митрополије црногорско-приморске, а другу верзију су особе блиске Кривокапићу предале у Српској патријаршији у Београду.

Стога је – због збрке коју је направио Здравко Кривокапић – потписивање Темељног уговора далеко, осим уколико се Здравко Кривокапић не врати претходно усаглашеној верзији коју је дошао да потпише током трајања Сабора СПЦ, а онда наједном одустао и дрским понашањем направио скандал.

Да би се разлучили сви ти Кривокаоићеви предлози, Патријарх Порфирије је формирао трочлану стручну комисију која би требало да започне рад после сезоне годишњих одмора. Та комисија ће анализирати чак четири верзије предлога Темељног уговора, од почетног који је био усаглашен, до наредна три која је Кривокапић самовољно мењао.

Нажалост, стручна комисија због претходно преузетих годишњих одмора неће моћи да почне са састанцима пре друге половине септембра 2021. и очекује се да рад те комисије буде исцрпан и опсежан, по ширини и дубини испитивања проблема. Налаз стручне комисије ће бити знатно обимнији од Кривокапићевих предлога Темељног уговора који, у обе истовремене верзије, садрже девет страна текста.

С обзиром на научну компетентност ове комисије и уобичајени опсег трајања проучавања овог проблема, стручна комисија би прву верзију свог налаза, са сугестијама и примедбама, могла да пошаље Синоду СПЦ отприлике до децембра 2021.

 

Чланови Синода СПЦ би потом добили тај материјал који би надаље проучавали, а извесно је да због јануарског календара 2022 – који је пребогат празницима – тешко да би у том месецу било простора за подробну дискусију и одлуку Синода СПЦ.

 

С тим у вези могло би се очекивати да Синод СПЦ у фебруару утврди начелни закључак а потом до марта-априла 2022. са стручном комисијом до краја усагласи документ који би могао бити послат Кривокапићу, да га прими негде у мају 2022.

 

Дакле, с потписивањем Темељног уговора не може се журити, осим ако се Кривокапић не врати претходној усаглашеној верзији. У том случају би Темељни уговор могао бити потписан за један једини дан.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.