Тома Николић – председнички кандидат

Власт би уколико жели да мења устав у правцу избора председника у парламенту могла да кандидује Томислава Николића али са друге стране у недостатку правог кандидата и са жељом да напакосте Вучићу у опозицији размишљају о Николићу као свом кандидату јер би могао добити више гласова од других

 

 

Пише: Бранко Радун

 

 

Иако су многи после 2017. а неки и пре тога отписивали Томислава Николића и трајно га пензионисали постоји могућност да се он врати у политику на велика врата. Како је то могуће? Наш политички систем (као уосталом и други у источној Европи) има проблем да једина функција која иде на проверу на изборима – председничка нема значајна овлашћења, а да је власт „код премијера” који може бити на тој позицији и без подршке грађана. Могућа су два решења овог проблема – председнички систем са јаким овлашћењима председника попут Русије или САД или премијерски где би се као у Немачкој председник као протоколарна функција бирао у парламенту. Клима на домаћој политичкој сцени а и ставови ЕУ више иду ка другом решењу. Но било како било уколико би се ишло у том правцу – потребно је у том правцу мењати устав али и донети одређене политичке одлуке.

 

То значи да би било могуће да актуелни председник Вучић кандидује Николића за председника те да се после промене устава председник бира у парламенту. Додатни разлог за ово је да би политички гест „одустајања од председничке функције” био аргумент против кампање о ауторитарним тенденцијама у Србији коју промовишу неки западни медији и прозападна опозиција.

Та опција постаје реалнија уколико се појача притисак са Запада око признања Косова – као одговор којим би требало да се добије на времену. Исто тако промена кандидата владајуће коалиције и промена устава у смислу измене овлашћења председника би била у функцији да се покрију неке потенцијално осетљиве теме око промене устава.

Да ли би Томислав Николић могао победити на председничким изборима? Да под условом да има пуну подршку Александра Вучића и да опозиција не буде јединствена са једним новим и јаким кандидатом.

 

Да ли би Томислав Николић могао победити на председничким изборима? Да под условом да има пуну подршку Александра Вучића и да опозиција не буде јединствена са једним новим и јаким кандидатом. Први услов се подразумева а други је готово известан јер је опозиција у овом моменту дубоко фрагментирана.

 

Са друге стране оно што делује као изненађење је да и у опозицији размишљају да понуде Томиславу Николићу да буде њихов председнички кандидат. Откуд сад то? Наиме у окружењу Ђиласа, демократа и њима блиским су свесни да немају чак ни солидног кандидата за председничке изборе. Ђилас је довољно политички искусан да зна размере своје непопуларности и чињенице да мањинска Мариника Тепић која је иницирала у Скупштини Србије резолуцију о геноциду у Сребреници не може доћи ни до оне подршке коју је имао несретни Саша Јанковић.

Биле су идеје да неко познато лице, спортиста попут Бодироге буде кандидат опозиције али се од тога одустало јер једноставно ни ти људи нису вични јавном политичком послу нити претерано желе да се конфронтирају са влашћу.

 

У једном моменту се очајна опозиција окренула владици немачком Григорију који је на том очекивању правио своје комбинације са врхом СПЦ и врхом власти. Било је наивно веровати да би се он лишио епископске позиције и свих привилегија које то носи да би ушао у битку у којој тешко може да победи. Он додуше није експлицитно потврдио намеру да се кандидује али је није демантовао па је то наивним опозиционарима попут Јеремића или Ђиласа било довољно да се понадају да имају у „Владици Клунију” свог кандидата.

 

Све у свему опозиција је и даље без свог кандидата па не чуди то да размишљају да то понуде Томиславу Николићу. Идеја је да на тај начин са озбиљном кампањом уђу у напредњачко и социјалистичко бирачко тело, иако би изгубили неколико процената својих тврдокорних опозиционих гласача. Исто су свесни да би на овај начин напакостили Вучићу јер би га конфронтирали са оснивачем СНС-а и првим председником. Но уколико се деси да владајући напредњаци кандидују Николића можда би опозиција пристала да њихов кандидат буде Борис Тадић јер као што он каже „немају бољег”. Тако би смо присуствовали репризи председничких избора из 2012. али сасвим у другачијем контексту – са Вучићем као господарем игре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.