Тагоре у Београду

Рабиндранат Тагоре индијски књижевник, драматург и филозоф, добио је споменик у близини Бранковог моста у београдском парку Ушће.

 

Редакцијски коментар

 

 

 

Рабиндранат Тагоре боравио је током 1926. године у Београду. Том приликом одржао је два предавања о индијској филозофији, култури и стању савременог света и добио велике овације. Сусрео се са владиком Николајем Велимировићем и бројним интелектуалцима Србије.

Пре одласка Тагорине ћерке посетиле су Коло српских сестара, а песник је посетио друштвени дом Хришћанске заједнице младих људи, где га је дочекао епископ Николај Велимировић и поздравио беседом која се дуго потом препричавала

 

Одговарајући на беседу владике Николаја, Тагоре је између осталог рекао: „Врло сам срећан што могу да видим народ који се много разликује својим осећањем од осталих западних народа… Ја волим овај народ што има спонтано осећање, што има топло срце које уме да одушеви… Ја се осећам као птица која има два гнезда на две супротне обале. Ја сам срећан што се налазим у земљи пребогатој љубављу…”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.