Србији се пружа историјска прилика да мудрим потезима извуче максималну корист од мигрантске кризе

ДА ТРЕЋИ , ОВАЈ ПУТ, СТВАРНО ИСKОРИСТИ…

Докле год су светски медији сконцентрисани на ситуацију у Белорусији, јужне границе Европске уније остављене су условно речено небрањене. Стотине хиљада миграната само чека знак да преплави грчку, италијанску и шпанску обалу.

Пише: Василеос Провелегиос

 

Турска контолише велики део избеглица које у сваком тренутку могу да направе тотални хаос и дестабилизује не само Грчку и медитеранске земље већ и целу Европу тако што ће да притиска избеглице ка земљама Европске Уније. Две ствари бих желео да истакнем. Турски председник све време игра на карту манипулисањем избеглицама при том испостављајући захтеве за помоћ од ЕУ, што и не би било толико непримерено да се стално не подижу улози и манипулише политичким питањима. Али сви његови потези су углавном усмерени ка унутрашњем политичком стању где он на тај начин мобилише свој гласачки потенцијал. Друга ствар је аутистично понашање Европске Уније према земљама које су прве на „линији одбране” па поред изостанка конкретне финансијске помоћи постоји и гломазан и преспор апарат одлучивања унутар саме ЕУ и самим тим неефикасност на терену где је Турска у предности јер много брже може да одреагује.

Постоје неке најаве да су у току преговори усвајања механизама за брзу и оштру реакцију ЕУ на овакав вид, може се слободно рећи, војевања јер у супротном прети озбиљна ескалација с обзиром да се број избеглица, како економских тако и из ратом захваћених подручја, повећава из дана у дан.

 

Василеос Провелегиос

Сведоци смо да на пољу инвестиција влада грчко-турски рат, посебно у Албанији – очекујемо пораст грчких и турских инвестиција у Србију, а самим тим им је утицај на Балкану јако битан.
Тихи инвестициони рат тиња не само у Албанији већ у целом нашем региону. Постављају се економски темељи од стране Турске и Грчке за економски утицај у нади да ће се он у годинама које долазе трансформисати у политички. Турска је с тим почела нешто раније, међутим са политичким проблемом који Ердоган има у земљи, то се то манифестује на инвестиције у региону а конкретно можемо видети на примерима код нас.

Грчка у овом тренутку прави стратешки план за инвестирање у земље југоисточне Европе, међутим оно што ради озбиљније од Турске то је да целу политику економског инвестирања гради на крилима подршке Сједињених Америчих Држава и Европске Уније, које према свему приказаном, а чини ми се по први пут озбиљно, прилазе региону у жељи да га прво економски стабилизују и инкорпорирају у европску породицу народа. Kао и вековима раније Балкан је раскрсница светова па је у тој мери и битан свима. С обзиром да су велике светске силе преокупиране другим проблемима, сви они који могу покушавају да регион подведу под своју интересну сверу, а верујте да то нису само Турска и Грчка, много јаче и веће земље као што су Немачка и Британија имају исти интерес. У овом тренутку се нама у Србији пружа историјска прилика да мудрим потезима (које нисмо чинили много пута у прошлости) извучемо максималну корист за нашу земљу и народ из тих њихових интереса.

Доста ствари везано за грчко-турске односе зависи од председника Ердогана, који у својим покушајима да обезбеди нову победу на наредним изборима и додворавањем радикалним верским групама несумњиво прави штету Турској на међународном плану.

Наравно да је Грчка ту опет на првом таласу удара с обзиром на повезаност ове две земље. Сетите се само провокације од прошле године када је храм Свете Софије у Цариграду поново претворен у џамију. На крају, што се тиче Грчке, врата за дијалог са Турском су увек отворена али овај пут су рационалном политиком и паметном дипломатијом окупили око свог интереса економски и војно најјаче земље света, што ће , надамо се, бити гарант да се све евентуалне несугласице око бројних спорова које имају Грчка и Турска могу решити једино дијалогом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.