Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

Симптоми, узроци и последице зависности од рачунара/Интернета

Превод: Наташа Станојловић

Извор: https://www.psychguides.com/behavioral-disorders/computer-internet-addiction/ 

Најновије издање Дијагностичког и статистичког приручника о менталним поремећајима (ДСМ-В) заправо га укључује као поремећај који захтева даље проучавање и истраживање.

У публикацији на веб страници Националног центра за биотехнолошке информације, студија коју је спровело Одељење за психијатрију одраслих на Пољском медицинском универзитету, показало је да је зависност од Интернета прилично популарна и уобичајена међу младима, посебно онима који су били само деца када су почели да га користе. У ствари, свако четврто дете је зависно од интернета. Ово је алармантна статистика коју треба решити што је пре могуће.

Постоје ли различите врсте зависности од рачунара или интернета?

Зависност од интернета или рачунара манифестује се на неколико начина који покривају различите степене и подручја коришћења интернета .

1. Преоптерећење информацијама. Превише сурфовања интернетом доводи до смањења продуктивности на послу и мање интеракције са члановима породице.

2. Компулзије. Прекомерно време проведено у активностима на мрежи, попут игара на срећу, трговања деоницама, коцкања, често доводи до прекомерне потрошње времена и проблема на послу.

3. Сајберсекс и зависност од порнографије .Превише сурфовања порнографским сајтовима често утиче на односе у стварном животу. Претерано коришћење друштвених мрежа за стварање односа уместо за време за дружење са породицом или пријатељима може уништити односе у стварном животу.

Шта узрокује зависност од рачунара или Интернета?

Кад год се интернет зависници осећају преоптерећени, под стресом, депресивни, усамљени или забринути, користе Интернет да траже утеху и побегну. Студије са Универзитета у Ајови показују да је зависност од интернета прилично честа међу мушкарцима старости од 20 до 30 година који пате од депресије. Одређени људи имају предиспозицију за зависност од рачунара или Интернета, као што су они који пате од анксиозности и депресије. Њихов недостатак емоционалне подршке значи да се окрећу Интернету да испуне ову потребу. Постоје и они који имају историју других врста зависности, попут зависности од алкохола, дрога, секса и коцкања. Чак и стрес и несрећа могу у великој мери допринети развоју зависности од рачунара или Интернета. Људи који су превише стидљиви и не могу се лако повезати са својим вршњацима, такође су у већем ризику од развоја зависности од рачунара или Интернета.

Који су знакови проблема интернет зависности ? Интернет зависност манифестује се и физичким и емоционалним симптомима; међутим, ове специфичности се могу разликовати за сваку особу. Од емотивних симптома најчешћи су осећај кривице, анксиозност, депресија, еуфорична осећања када су испред рачунара. Интернет зависници не могу се држати одређеног распореда, немају осећај за време, показују изолованост, дефанзивни став, избегавају обављање послова, узнемирени су.

Физички симптоми зависности на мрежи карактеристични су за некога ко користи рачунар дуго времена: главобоља, бол у леђима, повећање или губитак тежине, поремећаји сна, синдром карпалног тунела, замагљен или напрегнут вид.

Краткорочни и дугорочни ефекти зависности на мрежи

Краткорочни ефекти онлајн зависности укључују недовршене задатке, заборављање на одговорност и повећање телесне тежине. Дугорочни ефекти се више виде у физичким симптомима као што су бол у леђима, бол у врату, синдром карпалног тунела и проблеми са видом због гледања у екран. Такође зависност може довести до банкрота, посебно ако је време проведено на мрежи усмерено на куповину, коцкање и игре.
Према Оберлин колеџу за рачунарске науке, осим што зависе од Интернета, људи могу развити технички стрес, у коме усвајају начин на који рачунар ради, попут убрзаног времена и савршених резултата. Зависност може изазвати и друштвено повлачење, јер се осећају лакше у интеракцији са људима на мрежи него лично.

Много студија и анкета се спроводи како би се измерио степен ове врсте зависности. Кимберли С. Иоунг је направила упитник на основу других поремећаја за процену нивоа зависности. То је дијагностички упитник за овиснике о Интернету или ИАДК. Позитиван одговор на пет од осам питања може указивати на зависност на мрежи. Ево питања:

Да ли сте заокупљени коришћењем Интернета? Да ли размишљате о својим претходним или будућим активностима на мрежи? Да ли имате потребу да дуже будете на мрежи да бисте били задовољни? Да ли сте понављали, или имали неуспешне покушаје да смањите, зауставите или контролишете употребу Интернета? Постајете ли ћудљиви, немирни, раздражљиви или депресивни када престанете или смањите употребу Интернета? Да ли је ваше време проведено на мрежи дуже од онога што сте првобитно планирали? Да ли је ваша употреба Интернета негативно утицала на везу, образовање, каријеру или посао? Скривате ли време употребе Интернета од свог терапеута, породице или других? Да ли Интернет служи као бег од проблема или олакшање од лошег расположења?

Постоје ли опције лекова за зависност од Интернета/рачунара?

Ове зависности могу бити изазване емоционалним поремећајима попут депресије и анксиозности, па се лекови који се користе за та стања могу дати у нади да ће лечење основног узрока проузроковати престанак зависности од Интернета или рачунара. Ови лекови су антидепресиви и лекови против анксиозности. Када зависност измакне контроли, понекад су потребни лекови да спрече зависнике од интернета да себи нанесу штету предуго се задржавајући на мрежи.

Као и сви други лекови за психолошке поремећаје, узимање лекова за зависност на Интернету може узроковати нежељене нуспојаве. Важно је да се посаветујете са лекаром у вези са могућим нежељеним ефектима пре него што почнете са узимањем било ког лека.

Узимање антидепресива за зависност на мрежи такође може довести до зависности од овог лека. Престанак узимања антидепресива увек треба да буде постепен и под медицинским надзором, као што се ради са људима који се лече од депресије. Узимање лекова увек треба да надгледа и издаје квалификовани здравствени радник. Предозирање овим лековима може довести до додатних компликација и може бити изузетно штетно.

Депресија се сматра фактором ризика и узроком онлајн зависности. Лечење депресије може смањити шансе да се појави зависност на мрежи. Већину времена људи који злоупотребљавају алкохол или дрогу су људи који имају предиспозицију да постану зависни од Интернета, јер им служи као средство бекства од стварности.

Студија са Универзитета Свансеа и Милана показује да када зависници од Интернета престану да раде или престану да користе рачунар, осећају симптоме кризе сличне онима које доживљавају зависници од дрога. Ово показује да су ове зависности често међусобно повезане.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још