Шапић – згодна страна Напредњака

Да би се Шапић профилисао као успешан политичар потребно је мало засукати рукаве (да не кажем „испрљати руке“).

 

Пише: Љиљана Радун

Фама после „утапања“ Шапићеве странке, а заправо о спортском трансферу код Вучића, стишала се брзином светлости и то под призмом да „верују у исте идеале“. Поставља се питање Шапићеве позиције после избора. Једни предвиђају да је логична позиција градоначелника Београда готово загарантована, док други ипак указују на неопходни рад и доказивање новог кандидата. Ипак, он је од „јуче“ у склопу СНС-а и колико год бенефита да доноси само „прелетањем“ у нови тим потребно је доказати способност постизања „политичких голова“ и „лојалност новом тиму“.

Прелазак бившег спортисте у прелазном року (годину дана пред изборе) је мање-више био очекиван. Он са својим урбаним, спортским и дисциплинованим стилом може допрети до одређеног процента млађе градске популације. Али,то где Шапић може успети је потребно СНС-у који доминира на периферији престонице, али не стоји тако добро у централним општинама. Да би се Шапић профилисао као успешан политичар потребно је мало засукати рукаве (да не кажем „испрљати руке“). Тако је Шапић врло брзо одабран за „теренски“ посао СНС-ове нове кампање. Јасно се предвиђа да ће у новој кампањи он бити једно од водећих лица. Апсолутно очекивано да у време мултимедија водеће лице буде и најатрактивније. Шапић свакако ужива одређену популарност због своје успешне спортске каријере, урбаног стила одевања и понашања. Но мало је оних који разумеју да је његов успех на Новом Београду плод рада на терену и брзих реакција његовог тима на позиве грађана. 

Но и спортски стил и успех у вођењу једне општине (додуше највеће у Србији) није добољан за успех на вишем нивоу политичке игре. Он мора бити прихватљив не само млађој урбаној публици већ и људима са периферије престонице, и онима који су конзервативнији. Тако је у имиџу мање углађен, у наступу више робустан, а у политичкој оријентацији је кренуо у правцу десне популистичке кампање са којом је и пребацио цензус прошле године. Његов имиџ градског лика и метросексуалца се мења у правцу десног или народњачког популизма. Тиме је себи трасирао и идеолошки правац којим се приближио напредњацима где је и направио „животни трансфер“. Лојалност бирачком телу, које вас бира за лидера, је кључна за опстанак у политици без обзира на промене тима или позиције „на којој играте“.

 Дуел Шапић и Весић се неће завршити са изборима већ ће се наставити јер Вучићу одговара такмичарска клима која производи политичке резултатеМноги који површно прате политику су се јавно шокирали због „утапања“ Шапића у СНС. Појединима је јасна стратегија придобијања потребне популарности и критичног броја бирачког тела како би прелазаком у нови „велики клуб“ обезбедио што бољу позицију. Шапић се извесно време припрема за нову функцију и врло вероватно ће, поред великог шефа његово лице бити подржано у кампањи као адут против грађанске опозиције коју предводе Ђилас и Јеремић. Kао човек који је „успешно урбано лице“ али и бивши функционер ДС-а (био је и заменик Ђиласа кад је овај био градоначелник) он је идеалан за парирање „грађанском блоку“ који једино шансу за бољи резултат има у Београду. Шпекулише се да му је због тога загарантована функција градоначелника Београда, ако не и нешто више у перспективи. 

Но оно што се заборавља у овој рачуници је „фактор Весић“. Хиперактивни Весић који стиже на све стране је одавно незаменљив члан Вучићевог тима а исто тако води порекло из београдског ДС-а. Дуел Шапић и Весић се неће завршити са изборима већ ће се наставити јер Вучићу одговара такмичарска клима која производи политичке резултате (под условом да се више енергије не троши за унутрашња надгорњавања и подметачине). Ако ништа друго овај пут ће јавност јасно знати ко је лице које води престоницу. Но рекли смо да су и други покушали да прескоче Весића па су се оклизнули па је могуће да би Шапић морао толерисати Весића као јаког оперативца који је у последње време поправио свој имиџ акцијама попут подршке кафеџијама против затварања угоститељских објеката. Тако да Шапић ризикује да још једном игра улогу популарне „згодне стране“ а да при том реална моћ останје у рукама других.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.