Политички расизам Маринике Тепић

 

Да ли је расизам увек расизам или се опрашта ако је у служби политике? У чему је разлика између расизма Маринике и Левијатана? Кривично делу искоришћено у политичкој борби и зачињено расизмом или говором мржње је ипак расизам и говор мржње а медији који то превиђају не могу се назвати професионалним.

 

 

Пише: Предраг Аздејковић

 

 

Потпредседница Странке слободе и правде, Мариника Тепић је 13. јуна на твитеру написала: „Девојчицама код Бора пришла су тројица Кинеза, радници Зијина, тражећи секс. Једна од мама ми је сад потврдила да је пријавила полицији, али се нису потрудили ни да их пронађу. Важно да је цео Београд под кинеским камерама!“, да би 16. јуна додала: „Полиција из Бора нам је све ово сада потврдила – да је више Кинеза, радника Зијина, пришло девојчицама из околине док су се играле и ’тражили секс’!

Још горе, кажу да није први пут. Узели изјаве од деце, родитеља, обећали појачан надзор, али то није довољно. Чекамо тужиоца!“.

 

„Професионални“ медији нису приметили ове твитове, све до 19. јуна (читај: стигла директива да обрате пажњу) када имамо наслове да су кинески радници сексуално узнемиравали девојчице, чиме су прекршили Кодекс новинара Србије у делу одговорност новинара који каже: „У извештајима о кривичним делима, национална, расна, верска, идеолошка и политичка припадност, као и сексуална оријентација, социјални и брачни статус осумњичених лица или жртава, помињу се само у случају када су опредељења, припадност или статус у непосредној вези с врстом и природом почињеног кривичног дела“.

У овом случају националност није у непосредној вези с врстом кривичног дела, јер апсолутно је небитно да ли га је извршио Кинез, Србин, Ром, Албанац или Румун, али оно што јесте у непосредној вези јесте мотив Маринике Тепић и блиских јој „професионалних“ медија да се ово кривично дело искористи за политичку борбу, то што је у питању говор мржње, дискриминација и подстицање на насиље према једној националној и расној групи је небитно, јер циљ не бира средства!

Апсолутно је похвално што се опозиција активно занима за проблеме обичних људи и укључује у процес решавања тих проблема кроз медијске и политичке притиске, али је неприхватљиво да с друге стране чине штету и повећавају предрасуде према, у овом случају Кинезима!

А овде је циљ преко Кинеза нападати власт, јер када Кинези сексуално узнемиравају, то значи да власт сексуално узнемирава, јер је Вучић ортак са Кинезима!

Апсолутно је похвално што се опозиција активно занима за проблеме обичних људи и укључује у процес решавања тих проблема кроз медијске и политичке притиске, али је неприхватљиво да с друге стране чине штету и повећавају предрасуде према, у овом случају Кинезима!

Али, мораћете признати да је интересантно како опозиција, у овом случају Мариника Тепић бира случајеве обичних људи за које ће се залагати!

 

Дозволићете ми да вас подсетим на Левијатан који је своју антимигрантску,антиваксерску и ко зна коју све већ анти политику успешно скривао иза бриге за куце имаце и да направим паралелу са акцијама Маринике Тепић.

Први је био Палма, преко ког се наравно руши власт и сада Кинези преко којих се такође руши власт.Можда су се између та два случаја јављали грађани са сличним проблемима, али њихови проблеми нису имали овако власторушилачки потенцијал!? Мотив је ту кристално чист јер се из самог твита види да је занимање за жртве сексуалног узнемиравања минимално већ да је битно да су то Кинези, али не било који Кинези већ радници Зијина, а ту су и проблематичне кинеске камере!

Дозволићете ми да вас подсетим на Левијатан који је своју антимигрантску, антиваксерску и ко зна коју све већ анти политику успешно скривао иза бриге за куце и маце и да направим паралелу са акцијама Маринике Тепић. И једно и друго је политичка подметачина, где се нађе циљ против ког нико ништа неће да каже као што су заштита животиња, заштита деце или већ нека хуманитарна акција и иза тог циља сакријете све оно што вам је у ствари најважније! Када већ упоређујем интересантно је и упоредити реакције невладиног сектора и дежурних бораца за људска и мањинска права који су бранили мигранте од Левијатана када су спроводили акције против миграната који су вршили кривична дела у Србији. Гласно и јасно су их осуђивали преко на почетку споменутих „професионалних“ медија све у борби против расизма и нетрпељивости. Ситуација је сада другачија, дежурни у борби за људска и мањинска права ћуте јер европске и америчке фондације финансирају само пројекте пружања подршке и помоћи мигрантима, а не тамо неким Кинезима. Да Кинеска амбасада у Србији дели неке парице преко пројеката локалном невладином сектору, можда би их неко и одбранио и реаговао на расистичке испаде Маринике Тепић. Кога још брига за принципе!

 

Неки ће рећи да претерујем са упоређивањем Маринике Тепић и Левијатана, али ту можда има више сличности неко разлике. Ипак је Тепић након што је Трамп окарактерисао Антифа као терористичку групу са свог твитер описа уклонила да је антифа, а добро знамо да је Левијатан анти-антифа! Без обзира на све, то не оправдава расистичке твитове, нити „професионалне“ медије који их преносе и тиме крше Кодекс новинара Србије. Ја сам рекао шта сам имао, а ви видите шта ћете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.