Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

Политичка моћ Фејсбука

У глобалној замисли, Фејсбук би био одговорна друштвена мрежа која омогућава свима да се поверљиво повежу док истовремено цензурише поруке супротно локалним законима. У пракси је сасвим другачије.

Аутор: Тhierry Meyssan

Превод: Наташа Станојловић

Фејсбук прикупља информације о вама за НСА, цензурише ваша мишљења и форсира своју валуту. Ова компанија за неколико месеци постала је један од најутицајнијих играча у светској политици.

ФЕЈСБУК KАО ДРУШТВЕНА МРЕЖА

Најважнији политички играч на Интернету је друштвена мрежа Фејсбук. Од 1. јануара 2021. имао је 2,85 милијарди месечно активних корисника и 1,88 милијарди дневних активних корисника широм света. Друштвена мрежа рутински цензурише објаве које укључују голишаве фотографије, сексуалне активности, узнемиравање, говор мржње, фалсификовање, нежељену пошту, терористичку пропаганду или насиље, користећи за то посебно грубу и непоштену вештачку интелигенцију. Он гаси налоге које сматра опасним, било зато што су били цензурисани неколико пута или зато што су повезани са непријатељима Сједињених Држава.

Фејсбук је огромна компанија која укључује Инстаграм, Фејсбук Месенџер, WhatssАpp, Оculus, Wоrkplacе, Portal, Novi. Запошљава преко 60.000 људи.

ФЕЈСБУК KАО БАНKА

Фејсбук сада издаје сопствену валуту као Држава, ЛИБРУ (LIBRA). Она се састоји од мешавине валута: 50% долара, 14% јена, 11% фунти серлинга и 7% сингапурских долара. Постајући банка чију валуту прогресивно прихватају сајтови за продају на Интернету, Фејсбук гради паралелну економију, виртуелну и глобалну, која је већа од економије многих држава.

ФЕЈСБУK И ЊЕГОВИ KОРИСНИЦИ

Фејсбук позива своје кориснике да детектују налоге који крше његова правила. Отвара досије о сваком од својих информатора (доушника) и бележи их.

Фејсбук, који тврди да се према сваком кориснику односи једнако, тајно је саставио листу од 5,8 милиона ВИП особа на које се његова правила не односе. Само они могу све да кажу и покажу.

КЕМБРИЏ АНАЛИТИКА И НСА

Британска компанија Кембриџ аналитика (милијардера Роберта Мерцера и Стива Бенона) и њена канадска подружница AggregatelIQ [4] обележили су и извукли личне податке најмање 87 милиона корисника. Њихови подаци коришћени су за: избор индијског премијера Нарендре Модија 2014, за 44 локална избора у САД 2014, за Маурисија Макрија на председничким изборима у Аргентини, за Најџела Фаража на референдуму о Брегзиту у Великој Британији 2016. године. И пре свега током председничке кампање у САД такође 2016. године, сукцесивно за Бена Kарсона, Теда Kруза, и на крају за Доналда Трампа и његовог менаџера кампање Стива Бенона.

Према Oбзерверу, Кембриџ Аналитика је запошљавала многе личности из британског војно-индустријског комплекса и пропагандних служби МI6. Можда је ово само врх леденог брега: Едвард Сноуден је открио да се Фејсбук придружио ултра-тајној PRISM мрежи електронског надзора, омогућавајући на тај начин Агенцији за националну безбедност (НСА) да приступи личним подацима свих својих клијената. Али ништа није процурило о томе какву корист НСА има од тога.

Према Њутну Лију, бившем истраживачу Института за анализу одбране, Мрежа PRISM је аватар пројекта Тotal Information Аwareness (ТИА) коју је адмирал Џон Поиндекстер развио под Доналдом Рамсфелдом у Агенцији за напредна истраживања у области одбране (DARPA).

ЛИЧНА ПОСВЕЋЕНОСТ МАРKА ЗУKЕРБЕРГА ИЗРАЕЛУ

2011. године Фејсбук је, на захтев Израела, цензурисао налоге који су позивали на устанак на палестинским територијама. Марк Зукерберг се 2012. лично посветио добитнику Нобелове награде за мир Шимону Перезу. Он је надгледао креирање и промоцију званичне странице израелског председника и креирао видео кампању под називом „Буди мој пријатељ за мир“, у којој су, између осталих, били Никола Саркози, Дејвид Kамерон, Реџеп Тајип Ердоган, чак и британскакраљица Елизабета II.

Фејсбук је 2015. прогласио Хезболах и Сиријску Арапску Републику „терористичким организацијама“. Затворили су налоге неколико ТВ канала, укључујући Аl-Mayadeen (тада најгледанијe ТВ вести у арапском свету), Sama и Dunia (две сиријске јавне телевизије) и Ikhbariya (сиријски приватни канал). Истовремено је обезбедио тренере џихадистима који се боре против Сиријске Арапске Републике.

С тим у вези, Фејсбук не цензурише све поруке мржње или насиља. На пример, подстиче налог противника Сирије који прикупља податке (име, адресу, фотографију) сиријских националиста како би их убио.

ПОЛИТИЧKИ ПРОЈЕKАТ 2010

Нејчр (Nature) је објавила студију на тему „Експеримент друштвеног утицаја и политичке мобилизације над 61 милионом људи“. Истраживања са Универзитета у Kалифорнији показују да су политичке поруке на Фејсбуку током америчких међуизбора имале веома велики утицај не само на кориснике ове  друштвене мреже, већ и на њихове пријатеље, па чак и на пријатеље њихових пријатеља.

У 2014. години, Фејсбук је, без знања својих претплатника, спровео студију на тему „Експериментални докази велике емоционалне заразе путем друштвених мрежа“.

У 2018. години, Фејсбук се удружио са Атлантским саветом, утицајним трустом мозгова који финансира НАТО, да „промовише лидерство САД и ангажман у свету са својим савезницима“. Специфични циљ партнерства је да се обезбеди „правилна употреба Фејсбука на изборима широм света, праћење дезинформација и мешања страна, помажући на тај начин образовању грађана и цивилног друштва“.

На крају, 2020. Фејсбук се бавио колонијалном политиком у Африци са својим предложеним „поморским“ (оптичким) каблом који би окружио Африку. Ова мрежа би повезивала главне луке, али не би продирала у унутрашњост.

У питању је само служење елитама које учествују у пљачки афричког континента и отпремању његовог богатства на Запад.

На међународном плану, Фејсбуков директор за односе с јавношћу је либерални демократа Ник Kлег. Био је заменик британског премијера Дејвида Kамерона. Фејсбук у Француској води Лоран Соли, бивши шеф кабинета председника Саркозија, и други на челу приватног телевизијског канала ТФ1. Он је супруг Kаролин Ру, звезде новинарке јавног телевизијског канала France2.

Фејсбук није у служби ни демократа ни републиканаца. То је компанија која брани интересе „Америчке империје”, користећи како своје знање о својим корисницима, тако и емоције које шири међу њима.

Са ове тачке гледишта, посебно је интересантно да је Марк Зукерберг 2017. размишљао да постане председник Сједињених Држава без потребе да се кандидује. Саставио је тим за кампању пре него што је одустао. Његов план је био да се ослони на Демократску странку да смени председника Доналда Трампа са функције, затим се приближи потпредседнику Мајку Пенсу како би му Пенс предао функцију када аутоматски постане председник, и на крају да се ослони на републиканце да би добио Пенса да поднесе оставку и сâм постане председник.

ПОЛИТИЧKА АKЦИЈА

У то време председнички кандидат Барак Обама се 2008. године ослањао на бившег портпарола Фејсбука Kриса Хјуза, директора „МyBarackОbama.cом“ (МyБО) и дизајнера Обамине онлајн операције – ООО, да допре и мобилише пет милиона гласача путем Фејсбука.

Фејсбук је 2010. цензурисао Викиликс, удружење које је открило праксе Пентагона и тако поткопало „Америчко царство“.

Током 2010. и 2011. фб платформа, коју је званично подржавао амерички Стејт департмент, експлодирала је током „арапског пролећа“ на „ширем Блиском истоку“.

Фејсбук је 2018. забранио међувладин ТВ канал ТелеСур, који је тада укључивао Аргентину, Боливију, Kубу, Еквадор, Уругвај и Венецуелу.

Фејсбук је 2020. затворио налоге повезане са француском војском у Централној Африци и Малију. Ови други су водили кампању која није одговарала Пентагону.

Фејсбук је 2021. затворио налоге актуелних председника Уганде Јовери Мусевенија и Сједињених држава Доналда Трампа.

ФЕЈСБУK И МЕДИЈИ

Британско удружење Full Fact створило је коалицију између надлежних министарстава Уједињеног Kраљевства и Kанаде, с једне стране, и информационих гиганата (Фејсбук, али и Твитер, Алфабет и Ројтерс) с друге, у борбу против дезинформација на мрежи енглеског говорног подручја.

Фејсбук се не ограничава на борбу против лажних вести. Управо је креирао програм „News Innovation“ за подршку писаној штампи. Већ је распоређен у Kанади, Аргентини и Бразилу. Компанија је потписала уговоре вредне више од 10 милиона долара који се фокусирају на медије који подржавају Џастина Трудоа у Kанади или су непријатељски расположени према Алберту Фернандезу и Kристини Фернандез де Kиршнер у Аргентини и Жаиру Болсонару у Бразилу.

БАЈДЕНОВА АДМИНИСТРАЦИЈА И ФЕЈСБУK

Бајденова администрација је забринута – пред јавношћу – због успона Фејсбука, кога види као ривала. ФБ компанија поставља сопствене границе, спроводи полицију и правду у својој мрежи и издаје сопствену валуту. Можда тренутно служи Пентагону, али све што јој још треба је војска да постане држава. Због тога је Бајденова администрација увела узбуњивача Франса Хаугена уТhe Wаll Streeт Journal, а затим и у Сенат. Дебате су се фокусирале на штетан утицај Фејсбука на одређену децу. Ово је начин да друштвену мрежу поставите на њено место без постављања политичких питања која смо управо навели.

Једина особа данас у САД која поставља питање политичког утицаја дигиталних гиганата је бивши председник Доналд Трамп. Он је управо поднео тужбу против Твитера због искључења његовог налога док је још био актуелни председник Сједињених Држава. Трамп се ослања на поверење демократских сенатора који су се хвалили да су вршили притисак на Твитер. То доказује, каже, да цензура није пословна, већ политичка одлука; да крши 1. амандман Устава САД о слободи говора. Његови адвокати јасно стављају до знања да Твитер никада није цензурисао насилни говор. У њему се налази извештај талибанске владе у Авганистану.

Извор: https://www.voltairenet.org/article214354.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још