Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

Нови антикинески дил Русије и Америке?

 

Као што су некада Никсон и Денг направили савез који је у основи био уперен против Москва сада Кремљ има шансу за реванш. Како сазнајемо из дипломатских извора Русија је добила јасну понуду од САД да окрене леђа Кини и да учествује активо у њеном обуздавању.

 

Пише: Спољнополитички тим Балкан фокуса

 

 

Са састанка Путина и Бајдена, до јавности је дошло мало информација. Говорило се о контроли нуклеарног наоружања и о повратку амбасадора који су претходно повучени. Разговори су трајали мање од четири сата а завршени су у позитивној атмосфери. Могло се видети и на самиту Г7 и у изјавама америчких званичника јасна антикинеска реторика и настојање да се направи широка антикинеска коалиција. Антикинески савез САД је неефикасан без раздвајање Пекинга и Москве. Стога је намера вашингтонских стратега да придобију Москву. Зато су спремни понудити одређене бенефите Русији. Наравно, понуда мора ићи испод радара јер је америчка јавност, осетљива на тему “попуштања према Русији”.

Америчка страна нуди зелено светло за Северни ток 2, релаксирање санкција, утицај на стабилизацију цена нафте и деескалацију тензија у Украјини. Од Русије се тражи да заједно са САД траже укључивање Кине у преговоре о контроли нуклеарног наоружања, да престану да испоручују Кини нуклеарну подморничку технологију, да обустави или одложи пројекат трансибирске брзе железнице коју би финансирали Кинези, и да се активно укључе у саботирање кинеског пута свиле

Како сазнајемо из дипломатских кругова блиских Москви, из Вашингтона је стигла понуда тајног антикинеског савеза. У понуди америчка страна нуди зелено светло за Северни ток 2, релаксирање санкција, утицај на стабилизацију цена нафте и деескалацију тензија у Украјини и максимум модел финландизације као начин решења украјинске кризе. Русији се нуди доминација на постсовјетском простору и подршка истискивању Кине из Средње Азије. Од Русије се тражи да са САД траже укључивање Кине у преговоре о контроли нуклеарног наоружања, престанак испоручивања Кини нуклеарне подморничке технологије, обустава или одлагање пројекта трансибирске брзе железнице коју би финансирали Кинези, те да се активно укључи у рушење пројекта кинеског пута свиле кроз Средњу Азију (републике бившег СССР-а).

Исто тако би се успоставила и блиска оперативна сарадња у обавештајном сектору са циљем елиминације малициозног кинеског утицаја у Евроазији.

Какав ће бити одговор Москве на понуду Вашингтона јер у њој нема уклањања санкција Русији и антируске кампање убрзо ће се видети по реторици власти у Вашингтону и у Москви. Наиме, уговор ће бити тајна јер ни америчка јавност овакву трговину и успостављање “сфере утицаја” не би прихватила али ни руска страна не жели да огорчи Пекинг уласком у антикинески савез.

Уколико би јавно или тајно Русија и САД направили неку врсту стратешког дила, то би се позитивно одразило на статус Србије. Позиција наше земље се компликује у моментима конфликта Запада и Русије јер се на нас врши притисак да окренемо леђа Русији и да јој уведемо санкције.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још