Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

Митрополија црногорско-приморска и страначка политика

Током претходних тридесетак година једина епархија Српске православне цркве која се отворено бавила страначком политиком била је Митрополија црногорско-приморска. Смернице те политике зависиле су од афинитета митрополита црногорско-приморског Амфилохија и његових односа према властима у Београду и Подгорици.

Пише: др Александар Раковић

 

Када је реч о Републици Србији, митрополит Амфилохије заузимао је изричито опозициони став према властима Слободана Милошевића (1995–2000), влади Ивице Дачића (2012–2014) и владавини Александра Вучића (2014–2020). Амфилохије је, посебно у Милошевићево време, себе видео и као лидера опозиције према властима у Београду.

У исто време, међутим, док се борио за свргавање власти Слободана Милошевића, митрополит Амфилохије је у Црној Гори подржао Мила Ђукановића што је Ђукановићу омогућило неопходну подршку да на председничким изборима 1997. победи Момира Булатовића. Та подршка дала је Ђукановићу ветар у једра да почне с процесом разбијања заједничке државе Србије и Црне Горе. С тим у вези, митрополит Амфилохије се разочарао у Ђукановића али је упркос томе штета била начињена и заједничка држава Србије и Црне Горе разбијена је 2006. године.

Своје раније опредељење да Милошевић падне с власти у Србији и СР Југославији, па и тешке речи које је о њему упутио, митрополит Амфилохије редиговао је и до краја изменио. На сахрани Борислава Милошевића, Слободановог брата, Амфилохије је 2013. одржао беседу у којој је замолио присутне да му опросте због грешака које је починио у односу према Слободану Милошевићу. Насупрот ономе што је причао раније, за Амфилохија је Слободан Милошевић постао српски херој и мученик који је страдао за слободу српског народа.

Митрополит Амфилохије је на исти начин исказао корекцију својих ранијих ставова када је Александру Вучићу крајем септембра 2020. рекао да га боље разуме у борби за очување целовитости Републике Србије на Косову и Метохији. Амфилохије се, наиме, разочарао у одлуку Здравка Кривокапића, свог пулена за место мандатара Владе Црне Горе, који је 8. септембра 2020. потписао споразум у ком се обавезао да ће наставити политику Ђукановићевог режима према тзв. Косову као независној држави.

Врло је важно да митрополит Јоаникије направи отклон од ове политике која је често ишла из крајности у крајност. Митрополији црногорско-приморској је потребан балансиран став према властима у Београду и Подгорици, а не руковођење страначком политиком.

С тим у вези је потребно да Митрополија црногорско-приморска не постане промотер нове странке Здравка Кривокапића и да се оконча страначка агитација неких свештеника Митрополије црногорско-приморске против Демократског фронта чији су лидери, чланство и симпатизери били спремни да дају живот за Српску православну цркву у Црној Гори.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још