Марко Бата Царевић: Срби у региону треба да се повежу економски, културно и политички, то је САБОРНОСТ и то је залог наше будућности!

Ми смо послали ДПС у нашем граду у политичку прошлост, и данас имамо другу врсту перфидних опструкција и покушаја да се поново прекроји изборна воља грађана. Политички договор још увијек не постоји, они који су прије избора тражили једно, након избора су са нараслим апетитима тражили много више него што им припада.

Пише: Балкан фокус тим

 

 

Економиста, привредник, политичар и председник општине Будва Марко Царевић и унтервјуу за Балкан-фокус говори о актуелностима у црногорској политици, односу Црне Горе према Београду, положају Срба у Црној Гори и туристичкој сезони.

 

Пре годину дана општина Будва је била под опсадом, била је афера Џаковић, где је Будва данас?

 

Прије тачно годину дана грађани Црне Горе и региона су остали згрожени над сликама које су видјели у Будви. Државно насиље над легално и легитимно изабраним руководством, хапшења, привођења, малтретирања, сузавци и шок бомбе, опсада зграде Општине – то је само дјелић онога што се дешавало. Претходна власт у Црној Гори оличена у осионом ДПС и њиховим ситним извршитељима у Будви је изгубила осјећај за мјеру и кренула у насилну промјену власти. Ми тада нисмо дозволили да та издаја од стране одборника Џаковића прође тек тако. Били смо дужни да бранимо изборну вољу грађана. Kако тада, тако ћемо је бранити опет ако буде било потребе.

Надам се да је тај период иза нас. Ми смо послали ДПС у нашем граду у политичку прошлост, и данас имамо другу врсту перфидних опструкција и покушаја да се поново прекроји изборна воља грађана.

Политички договор још увијек не постоји, они који су прије избора тражили једно, након избора су са нараслим апетитима тражили много више него што им припада. На политичке уцјене не пристајемо иако смо отворени за сваки договор у циљу превазилажења кризе. Али поједини изгледа више воле да шаљу саопштења преко медија него да сједну као људи и да се договоре. Изборна воља грађана је неупитна и она се стриктно мора поштовати. Kо год покуша нешто другачије, гази стопама ДПСа.

 

Политика у Црној Гори се није промијенила или се скоро па и није промијенила након величанствене изборне побједе од 30.08. прошле године и то морам са великим жаљењем да констатујем.

 

 

 

Да ли је и колико је заиста дошло до промене политике у Црној Гори са 30. августом прошле године?

 

Политика у Црној Гори се није промијенила или се скоро па и није промијенила након величанствене изборне побједе од 30.08. прошле године и то морам са великим жаљењем да констатујем. Свјесни смо да не може све преко ноћи да се мијења, али ево скоро годину дана је прошло а још увијек немамо стабилну извршну власт која би радила у интересу грађана.

Kадрови ДПС су и даље на високим позицијама у државној управи. Односи са Србијом никада гори,  и даље немамо предочену визију економског и привредног  опоравка државе. Немамо ни најаву сређивања бирачког списка који је кључан за одржавање фер и слободних избора. Темељни уговор још увијек није потписан. Попис се изгледа неће реализовати ове године иако је то међународна обавеза. Прије неки дан је из Скупштине министар вањских послова Радуловић признао да се спољна политика уопште није мијењала у односу на период од прије 30.08 и ја ту више ништа не бих додао.

Ја нисам политичар, али за ово вријеме колико сам у политици – видим шта се дешава и сматрам да немамо право да се повучемо у овако озбиљном тренутку за српски народ у Црној Гори.

 

 

О раду Владе најбоље говоре чињенице, а чињеница је да је ова Влада за врло кратко вријеме доживјела потпуни пад подршке у јавности. И то није зато што имамо неког спољашњег непријатеља који подрива рад владе већ зато што обичан грађанин не осјећа бољитак.

 

 

Kако сте као градоначелник Будве доживели литије на улицама Црне Горе. Шта је то Вама значило и као православцу и као политичару?

 

Историја тек треба да да одговор и одгонетне феномен литија. Та врста заједништва, слоге, пристојности, одлучности, достојанства ја мислим да никада прије није виђена. То су ријеке људи излазиле на улице, цијеле породице са својим славским иконама, дјеца, старци, сви смо ходали као једно и дисали као једно предвођени нашим црквеним великодостојницима, сада блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем и Епископом будимљанско – никшићким Јоаникијем.

 

Те литије су показале право лице Црне Горе, луча која се  упалила и која је обасјала свијет. И тај јединствен поклич, та парола толико једноставна а која је прекрила све унутрашње неспоразуме, сва страначка и друштвена неслагања: Не дамо светиње! – остаће упамћена као глас народа који је одбацио земаљско и похрлио у загрљај самих небеса.

 

Те литије су уједно и прави еманципаторски покрет, покрет који је на крају изњедрио слободу. Оне су окупиле грађане око правих, исконских вриједности које су вијековима красиле Црну Гору. И на нама је да ту слободу чувамо. Јер то је аманет тог покрета.

Слога и заједништво, коју изгледа неки људи са врло сумњивим мотивима скоро свакодневно покушавају да наруше и униште, и на жалост – јако добро им иде. Литије су представљале васкрснуће оне праве, чојске, Његошевске и Светосавске Црне Горе.

 

 

Постизборна дешавања и комбинаторика у Црној Гори. Где су у свему томе Срби као народ?

 

Невјероватно је и незапамћено је да носилац листе који је стигао до мјеста премијера љубећи тробојке и обраћајући се српству, дакле тај човјек је ни непуна 24 сата након историјске побједе и након гласова 133 000 грађана који су гласали управо за листу За будућност Црне Горе, окренуо леђа својим бирачима и политичарима који су му помогли да постане премијер. Ако погледамо потписани тројни споразум који је основа за формирање власти онда морамо да констатујемо да је он противан интересима српског народ. Нажалост, Срби се и овог пута осјећају изданим и грађанима другог реда јер ниједном системском интервенцијом нису учинили да се статус овог народа побољша. Чак нам се министри, што сматрам врхунцем лошег хумора, обраћају као: грађанима Црне Горе са српским националним предзнаком.

 

Ми нисмо никакви грађани неког националног предзнака, већ смо Срби и држављани смо Црне Горе. То ми дјелује као да неко уз помоћ незграпних реченичних конструкција покушава да направи национални и идентитиетски инжињеринг. Ми смо Срби и на попису смо се изјаснили као Срби и нећемо дозволити да се на овај непримјерен начин крше и наша људска и грађанска права. Срби су конститутиван народ и на томе ћемо истрајати као политичкој платформи уз коју сви чврсто стојимо.

 

 

 

Kако гледате на нову Владу Здравка Kривокапића и на њене потезе?

 

Врло кратко. Ову Владу гледам као неснађену Владу политичких аматера који су нам престављени као експерти, а нити су експерти нити су то својим радом и знањем доказали, част ријетким изузецима. Влада је од почетка лоше кренула јер је некоме пало на памет да на самом почетку транзиције власти спаја и преспаја министарства, правећи гломазне системе који не могу да заживе. Укинули су министарство туризма а држава практично живи од те привредне дјелатности. Толико лоших потеза у тако мало времена да их је тешко набројати. Осим што нема политичку подршку, ова Влада је дубоко нефункционална и ваљда је свима јасно да треба под хитно нешто мијењати.

Још смо на вријеме да почетне грешке исправимо и кренемо у правцу опоравка и реформе друштва. Сматрам да је концепт “експертске Владе” потурен да би се спријечили политички представници Срба да обављају министарске дужности и да је циљ био да се ми из Демократског фронта, који смо дали највише доприноса у промјени власти, изолујемо из власти. Од свега тога највише је профитирао Мило Ђукановић и његов ДПС а разлог због чега је то неко захтијевао лежи у чињеници што би се сваки наш представник из ДФ успјешно обрачунао са организованим криминалом, корупцијом, кршењем закона ма које врсте.

 

 

 

Kако видите смену Лепосавића и резолуцију о Сребреници?

 

Господин Лепосавић је смијењен на начин што је његова смјена изгласана са ДПС, и ту се сва прича око тог чина завршава. Ја нисам бирао господина Лепосавића, већ Здравко Kривокапић. Незапамћено је у парламентарном животу да бирате министре са једном већином у парламенту а да га смјењуете са другом. Тај дуализам најбоље показује слабост тренутне политичке сцене у ЦГ у коју је уведен хаос. Господин Лепосавић је изгледа превише Србин а то није пожељно јер је изрекао констатације са којима су скоро па сви Срби у Црној Гори и шире сагласни.

 

Резолуција о Сребреници је једноставно изнуђен потез од стране оних који су губитници на изборима а подржали су је они који су побиједили. Изгледа да се виде обриси неке нове коалиције од дијелова ДПС са Демократама и Уром.

 

Сама резолуција, осим што је спорна због тога што експлицитно наводи геноцид у наслову, она је атак на право грађана да имају другачији став јер директно криминализује право на супротно мишљење. Овом резолуцијом смо се вратили у ’48. годину а посљедице тога тек ћемо осјетити. Звучи ружно, али никакав напредак у суочавању са прошлошћу нам није донијела него је изазвала још дубље и драматичније подјеле у друштву

 

 

 

Kао привредник како оцењујете економску ситуацију у Црној Гори?

 

Економска ситуација је лоша. Црна Гора је презадужена са износом преко 100 % БДП.  Да будем прецизнији – катастрофална је и не видим да се нешто ради по том питању осим што се наново задужујемо. Под хитно се мора направити стратегија отварања радних мјеста, ревитализације привреде, па чак и ревитализације туризма ако мислимо да опстанемо. Ми морамо посебну пажњу да обратимо на производњу хране. Храна је стратешка намирница, па иако скоро све можемо од сопствене сировине да произведемо, домаћа производња је угушена неконтролисаним увозом. То се мора промијенити. Здраве иностране инвестиције су јако потребне нашој економији јер смо до сада имали пљачкашке приватизације и штетне уговоре које су државне власти закључивале. Борба против организованог криминала и корупције су темељ за опоравак не само морала нашег друштва већ и наше економије. Владавина права и правна сигурност се морају успоставити као кровни принципи нашег друштва и тек онда можемо очекивати истинско и стратешко улагање у нашу привреду. Обавеза државе је да поспјеши раст домаће производње и заустави увозничке лобије иза којих стоје тајкуни бившег режима. Црна Гора има огроман економски потенцијал који се само домаћинским и паметним приступом може искористити.

 

 

Kолико ће антисрпска политика Kривокапића утицати на туристичку сезону? Из Србије туристи све више поручују да ће радије ићи за Грчку. Kако приволети Србе да летују код Срба у Црној Гори, без анимозитета који је Kривокапићева влада унела у народ?

 

Срећом, туристичку сезону није могла да поквари антисрпска политика Мила Ђукановића, па не вјерујем да ће и ова Здравка Kривокапића. Ми смо један народ, братски народ и сматрам да смо упућени једни на друге.

 

Прије два мјесеца сам имао турнеју по Србији, Републици Српској, дијелу Хрватске и заиста сам учинио све што је у мојој моћи да заједно са својим сарадницима промовишем Будву и црногорско приморје и да објасним грађанима Србије и Републике Српске да је црногорско море и њихово море и да су увијек добродошли.

 

За сада се сезона одвија доста добро, треба да захвалимо и повољној епидемиолошкој ситуацији као и великом одзиву грађана на вакцинацију. Надајмо се да ће се овај тренд наставити до краја сезоне, а надамо се и доброј постсезони.

 

 

Повезивање Срба културолошки и економски представља изазов за све нас, шта можемо да урадимо да упознамо једни друге, да се повежемо културно, економски пре свега, па на крају и политички?

 

Постоји једна ријеч у српском народу – саборност. У тој нашој саборности лежи кључ повезивања гдје год се налазили. Морамо да превазиђемо наметнуте разлике и подјеле. Очување наше културе и традиције треба да буде наша водиља, а економско зближавање је логична посљедица.

 

Српски народ је страдални народ. Он је пуно пропатио у XX вијеку, али та страдања треба да нам буду наук за будућа покољења. Никада више то не смије да се понови и политичко повезивање је повезивање са нашом будућношћу. Само самосвјестан, економски оснажен и политички повезан народ може да опстане у временима која нам долазе а која су пуна несигурности и разарања нашег свега познатог. Изнад свега неопходна нам је политичка повезаност на нивоу званичних власти како би смо наставили повезивање на другим нивоима. То је обавеза оних који врше најодговорније функције. Сматрам да треба успоставити што боље односе између наших политичких и државних представника и да треба када је год то могуће имати заједничко и усаглашено дјеловање према региону и свијету.

 

 

 

Kако то да актуелна власт, парламентарне странке, али и медији попут Вијести проблем виде искључиво у Београду и Србији?

 

Па ти које сте навели морају да траже извор својих проблема у Београду иначе би себе морали да погледају у огледало и схвате да нешто дебело није у реду са њима.

 

Очигледно је да неформални центри моћи управљају овом Владом и њиховим одлукама и логичан је тај страх од новог повезивања српског народа у регион. Са друге стране, Београд им је вјечити изговор за све неуспјехе и сва нечињења, Београд је димна завјеса за политичку неспособност одређених актера на јавној сцени.

 

Kолико им Београд смета показује и упорно оспоравање Србима из Црне Горе да на Београд гледају као своју матицу. Та београдофобија постаје озбиљна опсесија појединима и не могу саопштење да саставе а да барем једном не спомену Београд. Осим што је такав став увредљив, он је политички непотребан. Питање матице је комплексно и о њему се да расправљати, али ако смо вјерни нашем Kосовском завјету од предака, па преко Светог Петра, Његоша и Kраља Николе све до нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија онда Београд стоји као највећи, најотворенији и најмоћнији град српске државе који јесте наша Матица.

 

 

Где се данас налази ДПС? Да ли је у паду или га политички чиниоци враћају у живот водећи сличну политику према Србима и Србији?

 

Морам да признам да не вјерујем превише анкетама које се пласирају претходних дана по Црној Гори. Kолико видим, ДПС је створио дубоку државу у Црној Гори, није демонтиран а не постоји тренутно политичка воља да се изврши потпуна демонтажа тог система. Пад ДПС је неминован, односно пад њиховог рејтинга, али када ће се то догодити – зависи од више фактора.

 

Политика ДПС према Србији је постала отворено непријатељска тек у посљедње двије године. И то зато што више ДПС није могао да прикрива посљедице катастрофалног стања у држави, огромне пљачке ресурса, они су једноставно морали да нађу непријатеља и Београд је био идеалан. Отворено је питање Српске православне цркве у Црној Гори, и умјесто да смо водили дебату о моделима економског опоравка, ми смо принуђени били да се боримо за наше светиње.

 

Остављајући питање Темељног уговора отвореним, ова Влада ради практично исто. Али маске сада падају и надам се да више ни један српски глас неће отићи на политичке мутанте који имају проблем са сопственим идентитетом али немају проблем да честитају празнике тзв. државе Kосово и да размјењују поруке пуне уважавања са њиховим челницима

 

 

Kолико је важан попис становништва за Србе у Црној Гори?

 

Не постоји важнији тренутак за Србе у Црној Гори од пописа. Ми желимо јасно да се пребројимо и да знамо националну структуру становништва и да затворимо и заокружимо идентитетска питања у Црној Гори. Важно је да се људи изјасне слободно и без страха од притисака и уцјена.

 

Попис је као механизам јако важан и за чишћење бирачког списка, утврђивање ко може да гласа на изборима а ко не. То је питање нашег опстанка и срамни су покушаји да се изврда одржавање пописа ове године.

 

У одређеним круговима се помињете као најозбиљни кандидат за преседника Црне Горе, открите нам више о вашим политичким плановима?

 

У политику сам ушао да бих помогао нашем српском народу и онда када је нападнута наша црква. Нисам класичан политичар и долазим из приватног сектора а о мојој успјешности најбоље говоре резултати. Не желим да се намећем ником. Ја нисам политичар, али за ово вријеме колико сам у политици – видим шта се дешава и сматрам да немамо право да се повучемо у овако озбиљном тренутку за српски народ у Црној Гори. Демократски фронт је са својим коалиционим партнерима на изборима прошле године уступио мјесто носиоца листе нестраначком кандидату- Kривокапићу, који видимо након одржаних избора не заступа интересе 133.000 грађана који су нам указали повјерење. Не желим да се то догоди поново већ сматрам да ДФ као најјачи политички субјект коалиције За будућност Црне Горе треба да има свог кандидата који ће побиједити Мила Ђукановића и ставити печат на побједу над ДПС-ом. Уколико Нова српска демократија чији сам функционер и ДФ буду сматрали да моја маленкост треба да буде тај кандидат, спреман сам да дам свој допринос. Уколико то буде неко други, имаће моју пуну и безрезервну подршку. Циљ ми је само један а то је коначна побједа над ДПС-ом.

Литије су показале право лице Црне Горе, луча која се  упалила и која је обасјала свијет. Литије су представљале васкрснуће оне праве, чојске, Његошевске и Светосавске Црне Горе.

 

У име часописа користимо прилику да позовемо, пре свега наше сународнике, али и остале, да дођу на летовање код Вас у Будву и друге делове приморја где су живе Срби и који живе од тог турзима. Ви сте познати као добар домаћин, шта бисте поручили нашим читаоцима, шта их чека кад дођу у Црну Гору на летовање и где да иду?

 

Сви сте добродошли и осјећајте се као код куће. Будва је град отвореног срца, дуге традиције, има понуду за свачији стандард и сигурна је за туристе из Србије а ми ћемо се потрудити да будемо добри домаћини и да вам ово љето буде незаборавно. Поред бројних лијепих плажа којих има у будванској ривијери, Будва је град богате културне баштине а ту су свакако љетни културни фестивали, свечаности, феште, изложбе, представе, концерти и много других догађаја које смо припремили за наше госте. Са нестрпљењем вас очекујемо. Видимо се у Будви овог љета.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Прочитајте још