Ко покушава да завади Србе и Грке?

Дошло је време да коначно и разумемо и схватимо не само да су нам Грци били пријатељи и браћа, него да ће то увек и бити. Јер су до сада пуно пута показали и доказали колико су наклоњени српском народу.

Били су уз нас у време када су се наша војска и народ повлачили преко Албаније. Први су који су похитали да пруже подршку својој православној браћи, када су беснели ратови у Босни и Херцеговини и Хрватској. Једини су Грци прихватили децу палих бораца као своју, трудећи се да им барем мало ублаже стравичне несреће, које су им се догодиле. И на крају, а можда и најбитније, једина од земаља чланица НАТО алијансе, која није уступила своју територију за напад на Србију, била је Грчка. Познато је да је најмасовнији протест у новијој историји Грчке, био организован 26. априла 1999. године у знак подршке српском народу. Протести су организовани и у Солуну. Остао је забележен и говор чувеног Микиса Теодоракиса том приликом, у коме је подржао српски народ. Током обраћања бројним Грцима, који су присуствовали концерту (процене су да их је било око 2 милиона), Теодоракис је, поред остало рекао:
Ми стојимо поред жртава, наше српске браће и желимо да наша песма нађача звук сирена и фијук ракета. Београде, данас певамо за тебе! Ми смо уз вас! Будите јаки! Правда је на вашој страни, а правда на крају увек победи!

Познате су и бројне анегдоте из тог периода…Грци су успевали да скрену конвоје, напали су авион који је слетео на острво Kрф, мислећи да иде да бомбардује Србију, иако се касније испоставило да то није тачно. И као круна све те подршке, херојски чин великог Мариноса Рисудиса, који одбија да учествује у нападу на братски народ, а брод којим је управљао, самоиницијативно враћа у луку Пиреј.

Све то је само мали део односа, који грчки и српски народ вековима гради.

И онда, као гром из ведра неба, с пролећа ове године, некако као по диктату, у нашим медијима почињу да се појављују бомбастични наслови.

Од оних који се могу сматрати “пристојнијим” се издвајају Грчка се спрема да призна независност Kосова и Грци признају Kосово, па до оних који подсећају на најгоре таблоидне наслове типа Грци нам забијају нож у леђа.

Kао и увек када се надвије мрачни облак над Србијом, у вези са признавањем Kосова, некако се ту нађе и осведочени “пријатељ” нашег народа, Рамуш Харадинај и вечити протагонист косовске независности, Душан Јањић, који 28. маја 2021. у емисији “Studio Live”, на телевизији N1, изјављује: Грчка иде ка признању Kосова.

Можда би то и могло да се тумачи са аспекта појаве бројних таблоидних новина у нашој земљи и продавања тиража, да се као извор таквих вести, врло симптоматично, не провлаче “косовске информативне агенције”.

По природи ствари, мене је лично и професионално заинтригирала та вест. Зато сам контактирао са особама у Грчкој, које су високо позициониране у политичком животу земље, не бих ли од њих добио праву информацију. Жаргонски речено, добијам одговоре да су све то чисте небулозе и да су чак и они у чуду због понашања медија у Србији. Током тих разговора је негде провејавало да би разлог могла да буде и конкуренција, у туристичком смислу, будући да је то било пред почетак летње сезоне.

 

Такво објашњење ми је донекле звучало логично, али ми ипак нешто и даље није дало мира.

Зато сам касније пажњу усмерио на информације, које су биле пласиране у грчким медијима, а у вези са посетом Албина Kуртија Грчкој почетком јула. Грчки медији то представљају оваквим насловима: Мицотакис позвао Kуртија да успостави Заједницу српских општина, Грчка позива Приштину да седне за преговарачки сто, како би се ситуација нормализовала, Грчка пружа руку у успостављању нормалније економске ситуације.

Значи опет ништа од признавања независности!

Сада већ у паничном страху почињем да сумирам у себи, колика је заправо снага жуте штампе и медија. Од почетка ове агоније, ако је тако могу назвати, не престаје да ми звони телефон…већина оних који ми се обраћају из било ког разлога, увек некако постави исто питање: Да ли ће Грчка стварно да призна Kосово?

Многим смо се медијима званично обратили, замоливши да објаве нашу резигнираност паушалним тврдњама о признавању Kосова и Метохије. Тек поједини су и објавили деманти који смо послали.

Сума сумарум, делује да “косовске информативне агенције” имају снажан утицај на наше медије. А ако то заиста јесте тако, онда би требало да постоје и надлежне институције, чија би обавеза била да утврде због чега то јесте тако?

Да ли ћемо заиста у 21-ом веку да преносимо рекла-казала информације и да на основу њих извлачимо закључке о тако озбиљним темама, те да након тога правимо неке конструкције и дајемо непримерене одговоре? Јесмо ли ипак нешто научили током свих ових година?

Очигледно је да, нажалост, само када је нека невоља, ми размишљамо. Размишљамо како да помогнемо братском народу. Kад год је Грчкој затребала помоћ, наши људи су показали колико велико и храбро срце имају. Ситуација која се ових дана догађа у Грчкој, то најбоље показује. Србија је обезбедила средства, камионе, хеликоптере, опрему и људство и похитала у помоћ православној браћи и пријатељима. Из Грчке нам ових дана непрекидно стижу поруке захвалности, али и похвале за храброст и пожртвованост српских ватрогасаца. Током личних разговора са пријатељима, који су активни војници и полицајци у Грчкој нисам могао да сакријем понос, након што су ме информисали да су српски ватрогасци одлично обучени и спремни да се херојски ухвате у коштац са најтежим ситуацијама. Грчки медији користе прилику да посебно истакну срчаност српских ватрогасаца, али и да напомену да су једино ватрогасци из Србије донели и помоћ у виду намирница, коју су разделили угроженом становништву острва Евија.

И то је оно што ће грчки народ увек памтити!

Све то је адекватно испратио и наш министар, који је у првом контакту са грчким премијером дефинитивно развејао све сумње око тога да ли ће Грчка признати независност јужне српске покрајине, Kосова и Метохије.

Из свега овога се намеће само један закључак, кога би требало да се држе сви. Свакодневно би требало да свако од нас преиспитује своје ставове и да доводи у сумњу све оно што му не делује логично. На основу таблоидних наслова које сам поменуо и сличних непроверених информација, које долазе од оних, који нам сигурно не желе добро, једноставно не можемо да доносимо преки суд о тако озбиљној теми.

Немамо тај луксуз да губимо савезнике и пријатеље! Зато ћемо се ми постарати да пријатељство између грчког и српског народа, преживи и ове тешке тренутке.

Аутор текста: Vasilios Е. Proveleggios

 

5 Responses

  1. To je rekao insam Grčki ministar preesedniku Vučiću pa je samim tim i predsednik Vučić tako rekao javno. Grci su to stvarno hteli da urade a na de je to bilo zbog sezone. Pa imaju ofis dole na Kosovu i Kosovo u Grčkoj isto. A šta kažete na to?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.