Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

Иван Костић: Време је да власт преузму политичари-патриоте који нису уцењени од стране западних сила!

Интервју Ивана Костића, члана председништва Српског покрета Двери, за Балкан Фокус.

 

 

 

Патриотске странке су и овај пут изашле разједињене на изборе. Да ли сте покушали да изађете на једној листи и шта се десило па нисте успели?

 – Двери су иницирале прављење широког Патриотског блока са жељом да нас предводи нестраначка личност, која би уједно и била наш заједнички председнички кандидат. Предлагали смо да то буде Милош Ковић као осведочени национални интелектуалац и делатник, али поједини лидери патриотских партија су били уверени у свој самостални прелазак цензуса, тако да је њихова саможивост и самобитност надвладала општи интерес. Ми смо имали визију да треба да се формира један јак Патриотски блок, који би могао да освоји више гласова од либеларно-демократске коалиције коју је формирао Драган Ђилас и који би био брана актуелним властодржцима у случају било какве издаје Косова и Метохије. Иако то сада нисмо остварили, ми од тога не одустајемо за неке наредне изборе.

Пратили смо наступе Двери и Бошка Обрадовића током изборне кампање и стиче се утисак да сте се бавили истовременом многим и различитим темама, тако да нам је измакло шта је то главна порука коалиције Двери+ПОКС за ове изборе?

Главна политичка порука Двери од почетка уласка у политику је ПРОМЕНА СИСТЕМА! Неопходан је скроз другачији концепт вођења унутрашње политике, како бисмо превазишли политичку острашћеност и поделе у Србији. Нама као друштву је потребно стратешко планирање српских националних интереса за наредних 20 година и онда више неће бити битно ко ће доћи на власт, јер ће морати да се држи зацртаних циљева. Баш као и у већини озбиљних светских држава. Последњих тридесет година државу су нам водили политичари, који су увек прво гледали свој партијски и лични интерес, па тек онда државни интерес. Ту бих могао да издвојим једино Војислава Коштуницу, који је колико-толико водио рачуна о Уставу и законима.

Да ли очекујете заокрет у спољној политици Србије према западу и Русији након избора?

Ако Александар Вучић и будућа Влада Србије уведе санкције Русији то ће бити највећа национална издаја од стране једног политичара, а уједно и његов неславан улазак у историјске уџбенике као јединог државника из Србије који је забио нож у леђа Русији, када је Русији било тешко. Ми смо свесни притисака које ова власт трпи са Запада, али је то првенствено њихов проблем и њихова кривица, јер су управо они обећали комесарима из Брисела да ће наставити политику Демократске странке, ЛДПа, Чанка и осталих аутошовиниста, да ЕУ нема алтернативу. Решење је да се Вучић повуче са власти и да препусти вођење државе политичарима-патриотама који нису уцењени од стране западних сила и који могу без било каквих терета из прошлости да воде политику искључиво у  српском интересу.

 

Референдум око измене Устава и 800.00 гласова за НЕ, да ли је то потенцијал на који Двери могу рачунати?

Референдум је показао да народ није спреман да послуша људе са власти и да им да бланко поверење када су Устав и Косово Метохија у питању. Ако садашња власт било шта покуша да учини путем промене Устава, а што је на штету нашег народа, доживеће пораз без обзира на армију својих уцењених гласача.

Како гледате на нападе на нашу најстарију националну институцију СПЦ у последње време?

Напади на Цркву долазе из редова прозападних и либералних медија, који се боре против свега онога што је традиционално и здраво у нашем народу. Међутим,  нису само ти медији усмерили сву своју негативну енергију према СПЦ. У томе свесрдну помоћ имају и од стране тзв. невладиних организација које су на буџету САДа, Немачке и других западних земаља, као и од многих опозиционих политичара из Србије, чији је једини мото да се наша земља одрекне Русије и приближи НАТО пакту. Срећа у целој причи јесте то, што та Србија није већинска и што они, надам се, никада више неће одлучивати у Србији.

Колико је црква битна данас за српски народ и уопште за савремено друштво?

СПЦ је најзначајнија српска институција кроз векове, јер је она у најтежим временима, када нисмо имали своју државност, преузимала бригу о опстанку целокупног српског корпуса на Балкану. И данас је СПЦ највећи борац за слободну човекову вољу избора у доба корона диктатуре, највећи заштитник породичник вредности насупрот агресивне и антихумане хомосексуалне идеологије која нам се намеће са запада, и наравно највећи заштитник српских националних интереса на Косову и Метохији као и у свим осталим државама региона, где живи око 2 милиона наших сународника. Зато је СПЦ и њен клир камен темељац државотворности и биолошког опстанка целокупне наше нације!

Двери су увек некако биле на линији цркве, какви су ваши односи са високим клиром СПЦ? Да ли ту постоји некаква „симфонија“ као што виђамо у односима цркве и власти или је то у Вашем случају другачије, ако јесте како је другачије?

Двери су прва озбиљна друштвена организација која је цео свој програм базирала на светосавским вредностима и тога се и данас држи у сфери политике, где то баш и није много популарно. Ми смо све своје Саборе до уласка у политику, одржавали у манастирима, тако да је природно да су нам поједина црквена лица били главни саветодавци у нашем деловању. Тако је и данас. Међутим, ми не желимо да нашу Цркву увлачимо у дневнополитичке партијске размирице и да је тиме прљамо, али желимо да створимо амбијент у коме ће наша Црква имати сва законом прописана права као и у многим државама Европе, а поготово у државама где је Православље најзаступљенија религија, као што су Русија и Грчка. У том контексту у новом сазиву Скупштине Србије, залагаћемо се да се коначно реши статус вероучитеља, да Веронаука постане обавезан предмет у основним и средњи школама, као и да се напокон реши питање црквене задужбинарске имовине, које су познати Срби завештали Цркви, а чији се статус до данас није решио. Мислимо да ће Двери много више у будућности урадити на пољу симфоније државе и Цркве, него што је то до сада урадила и једна власт у Србији у последњих 30 година.

Ако уђете у Скупштину каква ће бити ваша политика? Да ли ћете остати доследни у подршци руском народу или?

Наравном, јер је за нас нормално да свако ко се истински брине за српски народ, мора да има разумевања и за садашњу ситуацију у којој се налазила руски народ. Ситуација у Украјини је болна за све нас, јер је НАТО успео преко власти у Кијеву да створи једну антируску хистерију која користи украјинске војнике као топовско месо у сукобу са Русијом. Не треба да заборавимо да је запад уз помоћ паравојних формација 2014. године срушио легитимну власт у Кијеву и да је оваква ситуација продукт државног удара који је тада са власти сменио председника Јануковича. Двери данас подржавају Русију и Путина, првенствено због тога, што је руски народ на бранику свих слободољубивих народа који се противе глобалистичкој елити која уз помоћ НАТОа врши војне и биолошке експерименте по целом свету, баш као и у Србији 1999.године. Председник Путин је имао храбрости да каже доста и ми тај чин свесрдно подржавамо.

У последњем моменту прикључио вам се др Несторовић, који су конкретно његови разлози да подржи Двери и ПОКС?

Професор Несторовић је човек из народа, који има огромну подршку грађана за своје ставове. Он је хтео да са својим сарадницима изађе на изборе, али није био свестан колико то рада и труда изискује и са колико опструкција владајућег режима морате да се изборите. Када је видео да је то немогуће, пришао је Дверима без икаквог личног интереса, јер верује у младе патриоте који неће издати српске националне интересе, зарад малог парчета власти.

Како видите Србију у периоду након избора и шта мислите да је кључно мењати у унутрашњој и спољној политици Србије?

На унутрашњем плану је неопходно декриминализовати институције и спречити огромну пљачку буџета у чему се ова власт усавршила у последњих десет година. Сви пројекти који су рађени, преплаћени су и од тога су највише користи имали страни инвеститори и појединци из владајућих партија у Србији. Такође, ако се Двери икада буду питале и одлучивале за нешто, партијска књижица никада више неће бити услов за запошљавање као што је то сада случај. То је и основни разлог одласка великог броја младих у иностранство. Неопходна је ПРОМЕНА СИСТЕМА, коју је јако лако спровести у дело, ако постоји политичка воља и храброст да секрене у тај процес.

Што се тиче спољне политике неопходно је раскинути са погубном политиком да ЕУ и Мини Шенген немају алтернативу. За нас је алтернативна опција Српске интеграције на Балкану и то треба да буде национални сан за 21. век свих Срба у земљи и расејању.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још