Божији човек – филм који враћа гледаоца у „унутрашњи свет“

Пише: Свештеник Селимир Вагић

www.cudo.rs

„Блажени сте кад вас, Мене ради, руже и прогоне и, лажући, набеде сваким злом. Радујте се и веселите се, јер је награда ваша велика на небесима; јер су тако прогонили пророке који су били пре вас.“ 

Јеванђеље по Матеју глава 5, 11-12

 

Филм обрађује тему која је увек актуелна и никад не застарева, о невидљивој унутрашњој борби, у којој се преплићу клевете и осуде упућене дивном светитељу Светом Нектарију Егинском.

Након једне епохе и недостатка стваралачког акта у „цивилизацији слике“, када је наводно космос и сав спољашњи свет истражен, аутор филма враћа гледаоца у „унутрашњи свет“ и опомиње човека за бригу о стању своје душе. Свакако, можемо рећи да је овај филм лични израз побожности нашег уметничког ствараоца Јелене Поповић, и то је главни покретач и снага, да представи широј јавности гоњеног, прогањаног, оклеватаног, деградираног али изнад свега трпељивог Светог Нектарија, који у бројним искушењима ћути и тражи опроштај за његове гонитеље.

Какав тријумф вере, када приликом претреса манастира на тзв. „пустом острву“ (материјално неиспуњен простор али итекако духовно испуњен простор за стицање бладодати и крајњег смирења) Егини „стоји као стрела“ непомично и ћути са својим духовним ћеркама и са „библијском смирењем“ не дозвољава никоме да се супростави узурпаторима мира и тишине на пометуном острву. Нектаријев живот је уствари, испуњење Христове беседе на гори о Блаженствима, а кратак опис личности и живота Светог Нектарија Егинског, дао је један старац са Свете Горе када је упитан : Ко је највећи светитељ? Његов одговор је био Свети Нектарије Егински, јер се упокојио пред тридесет година, а још увек га оговарају. Наиме, велики уложени труд филмске екипе, окупљене са благословом стараца манастира Ватопед, даје гледаоцу могућност да преиспита себе и своју личност. Стога, поново ради биоскоп за људе жељне духовног подвига.

Сви у биоскоп!!!!

Свети Нектарије Егински, моли Бога за нас!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.