Бајденов „Бољи свет” против Сијевог „пута свиле” и зелено светло за Северни ток 2

Америка наспрам кинеског „пута свиле” праве свој алтернативни пројекат. Да би придобили Русе за преговоре о окретању леђа Кини је САД дао дозволу за Северни ток 2

Пише: Аналитички тим Балкан фокуса

 

 

Једна од мање помињаних тема последњег састанка Г7 у Велсу, је договор да се формира пројекат који би био ривал кинеској иницијативи Појас и пут. Слично као што смо видели у случају Црне Горе која не може да плати Кинезима дуг за аутопут, догађа се у многим централноазијским државама, код нас познатијим као „-станови”.Државе постају дужнички зависне од Кине, као што су некада биле од САД-а, а то Бајденова администрација никако не може да дозволи јер јој је централна агенда повратак у статус суперсиле, која доминира светском политиком а то значи и спречити доминацију Кине у азијским степама.

 

То је само део пакета притисака на Кину који још укључује „геноцид над Ујгурима”, људска права, питање зависности целог света од кинеске индустрије, што они називају ланцем снадбевања, као и истрагу о пореклу КОВИД 19 пандемије.

 

Са друге стране једна ЕУ струја које предводи италијански премијер Марио Драги, апелују на Бајдена да не притисне Кинезе превише јако, како би остала могућност договора на другим пољима, при чему наводи Климатску кризу као водећи разлог. Може се претпоставити да је то само погодан параван за заштиту послова ЕУ мултинационалних компанија у Кини, чије интересе Драги очигледно заступа.

Једна од мање помињаних тема последњег састанка Г7 у Велсу, је договор да се формира пројекат који би био ривал кинеској иницијативи Појас и пут.

Борис Џонсон је на овај скуп позвао и Индију, Аустралију и Јужну Кореју – Све силе Азијско-пацифичког региона, осим наравно Кине, јер јапанци су свакако део Г7.

 

Build Back Better World(B3W) је амбициозна нова инфраструктурна иницијатива САД и Г7 партнера, која би била алтернатива кинеској иницијативи Појас и пут. То подразумева стотине милијарди јавних и приватних средстава ових држава, са циљем да се попуни недостатак 40 трилиона долара за инфраструктуру земаља које су биле укључене у кинеску иницијативу Појас и пут, до 2035. године.

 

По подацима у Рефинитив базе података, Кина је до средине прошле године, у склопу иницијативе Појас и пут, инвестирала импозантних 3700 милијарди долара, кроз више од 2600 пројеката.

 

Амерички Сенат је, у склопу стратегије проти Кине, пре месец дана изгласао, уз широку подршку обе партије, закон о инвестирању 250 милијарди долара у развој критично важних технологија у области вештачке интелигенције (AI) и квантних рачунара, како би се задржала предност у развоју над Кинезима. Ту опет видимо утицај нових калифорнијских IT структура у самом врху власти… Да не кажемо да је представник калифорнијског хајтек лобија Камала Харис у позицији „копредседника” САД.

 

Пентагон је такође прошлог месеца завршио тромесечни извештај о покушајима Кине да конкурише одбрамбеним стратегијама САД, и закључено је да је Кина сада претња са најбржим темпом раста. Амерички председник Бајден је на Г7 изјавио да САД-Русија односи јесу на ниском нивоу, али ни једна страна не тежи конфликту. То је изјава која јасно има за циљ да спусти тензије између Америке и Русије.

Америка је добила почетак одвајања Русије из кинеског челичног загрљаја. Руси добијају извор прихода од гаса, који им је неопходан у кризи, а Немци добијају стабилно и јефтино снабдевање, те њихова економија може да напредује. Сви добили а Кина може само да се мршти.

Замислите “коинциденције” – Северни ток 2 је добио Бајденову дозволу 19. маја – тада је Стејт дипартмент повукао санкције против компанија које учествују у Северном току 2, а најбољи је разлог – амерички национални интерес. Неколико дана касније, 25. маја, Меркелова за узврат каже да ће са америком ускладити детаље око Северног тока 2 – а тај детаљ је да је Русима забрањено да прекину снабдевање Европе преко Украјине – и наравно, 1. јуна Кремљ изјављује да не планира да прекине испоруке гаса преко Украјине – и тиме је прича завршена и сви задовољни.

 

Америка је добила почетак одвајања Русије из кинеског челичног загрљаја. Руси добијају извор прихода од гаса, који им је неопходан у кризи, а Немци добијају стабилно и јефтино снабдевање, те њихова економија може да напредује. Сви добили а Кина може само да се мршти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *