Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

АзБука Aлександра Николића

АзБука Aлександра Николића

 

Александар Николић
Рођен у Београду 1967. Студије Хебрејски Универзитет у Јерусалиму.
Специјализација: увоз, извоз и спољна трговина.
Ко-уредник са др Кринком Видаковић Петров “Kalmi
Baruh: Selected Works on Sephardic and Other Jewish Topics”. Почасни конзул Републике Србије у Држави Израел. Oжењен, отац две кћери.

А – Андрић, Иво. У младости лектира и жедно испијање сазнања мулти-дисциплинарних појмова кроз векове. У зрелости спознаја и суштински интелектуални и уметнички доживљај. Важност додатног и аналитичког сагледавање доприноса службовањем у ДКП мрежи Краљевине СХС/Југославије. Сећање на Калмија Баруха за аманет.

Б – Барух, Калми. Рафинирана скромност претече југословенске хиспанистике и међународно реномираног научног радника из области јеврејско-шпанског језика, са посебним нагласком на романсе босанских Сефарада. Самосвесна и критично благовремена мисија прикупљања, документације и анализе културног блага сефардских Јевреја, у последњим деценијама у којима је се још од нона  и тиа могло досећи неколико генерација живог сећања усменог предања и напева. Оне су биле последњи информанти који су јеврејско-шпански говорили као матерњи.

В – Високи Дечани. Опстојност, по ко зна који пут, у немогућим условима, од Стефана Уроша Трећег Немањића – Стефана Дечанског и 14. века у вечност. Лавра се одржала и за османлијског земана, па ће и све друге вакте. Инспирација генерацијама, кроз веру, духовност, изворни идентитет, мудрост и одмереност, да упркос свему нада није изгубљена. Она се црпи од тамошњег монаштва, које једино зна како им је.

Г – Господ. Смисао свега. Најинтимнији, најсуптилнији и коначно најузвишенији осећај. Попут хебрејске изреке Дерех ерец кадма ле Тора (Derech Eretz Kadma L’Torah,Midrash Vayikra Rabbah 9:3), неопходно је морално и етички бити достојан да би се уопште могло окренути молитвама и позабавити кодексом. Почев од вршења улоге оца, супруга и брата.

Д – Данте, Алигијери. Откровење које је захтевало крпљење недостатака у општем образовању. Сусрет са изворима који проистичу из јудаизма, хришћанства, ислама, класиче Грчке и Рима. Само упорношћу и истинским удубљивањем, схвата се Бокачово додавање епитета “Божанствена”. Седам тераса чистилишта су чистосрдечни упит за читаоца који се удубио.

Ђ – Ђоковић, Новак. Ведро лице Србије међ тмурним предрасудама Запада. Упркос младости – мудрост и одмереност у чијој је позадини професионализам. Порука младима, од спорта до бизниса. Што би Пет шоп бојз отпевали – One in a million man.

Е – Елгар, Едвард. Уздигнуће душе. Бриљантно колективно поистовећење од Land of Hope and Glory до болно достојанственог мука у Нимроду од Варијација енигме. На институционални и национални дан комеморације палим борцима места има само за молитву и адекватна дела за оркестар. Победа појединца и над оптерећењем осетљивог социјалног залеђа.

Ж – Ждрал. Фасцинантан доживљај National Geographic уживо, када десетине хиљада грла у сумрак слеће у језеро Хула (Hula) у Прсту Горње Галилеје. Елегантна, породична и очаравајуће прецизна у својим селидбама од више хиљада километара. Подсетник за нашу елементарну еколошку обавезу спрам будућих генерација.

З – Златибор. Мила сећања из детињства. Пријатни излети са децом на Торник, Гостиљске водопаде, Стопића пећину, Мећавник, Тару, Вишеград, Увац и Дурмитор. Арома годишњег одмора са породицом у средини у којој се говори као снег чист наш језик.

И – Иновације. Покретачка снага, имплицит човечанства. Ако нема напретка, следује назадовање. У свим областима, од IT сектора, наменске индустрије и здравства, до водопривреде и пољопривреде. Једна од мерљивих основа здравих билатералних односа Србије и Израела. Израелски одговор на конкурентске привредне изазове.

Ј – Јерусалим. Један, једини! Град краља Давида, град мира и Циона, епицентар монотеистичких религија. Инспирација и чежња. Између јерусалимских гора и Јудејске пустиње, смештен међ великим племенима Јехуда (Јуда) и Бињамин (Венијамин) у кога је славни филд маршал Аленби, једини пут, премда освајачки, ушао – сјашући са коња, без фанфара, као један од верних и обичних људи који залази у светињу.

К – Кабаљеро, Ernesto Giménez Caballero. Контрадикторност која упућује на неопходност суочавања са оновременим реалностима. Филосефардизам визави фалангизма у оквирима књижевника и дипломате. Los judíos de patria Española – изузетан траг двадесетих прошлог века.

Л – Либерман, Авигдор. Постојаност, оданост и снага одбијања власти по сваку цену. Секуларни ционизам либералне провинијенције, умерене деснице, који има слуха за категорије становништва у потреби. Искрени пријатељ Балкана, посебно српског народа, који је прочитао На Дрини ћуприја, навија за Нолета и радо слуша и гледа Кустурицу.

Љ – Љубичево. Спој историје и естетике. Основана од књаза Милоша Великог, а касније названа по кнегињи Љубици, делила је ергела судбину народа, укључујући и албанску голготу. Огромног образовног и туристичког потенцијала.

М – Мапе. Афинитет и преокупација из детињства. Физичке и политичке. Део су маштања, идеје, плана и реализације. Инкорпорирају мулти-дисциплинарни рад, понекад генерацијама.

Н – Наука. Вера у боље сутра и осећај обавезе да се учини све што је до нас. Израз зрелости и напретка сваког друштва, који захтева сарадњу која најчешће не познаје границе, разних врста. Врх достигнућа појединца и друштвене заједнице. Садржи у себи и друштвену одговорност према последицама које је сама произвела.

Њ – Њутн, Исак. Оличење научног напретка из ког су проистекле и развиле се физичке теорије. Универзална гравитација, закони кретања, импулси и телескоп упадљиво упућују на повезаност научног напретка и искорака Краљевства, у коме је потекао, у империју.

О – ОФК Београд. Истински градски клуб који баштини славни БСК. Упркос епизоди Металца и увезаности у полицијске и политичке структуре НР Србије, први се ослободио звезде петокраке на свом грбу. Романтика и омладинска школа били и остали рецепт. Илија Петковић је био фудбалски идол моје генерације. Прва љубав израђа испит више-деценијске лојалности. Памтим батине које смо попили на гостовању у граду под Багдалом, по чему су нас навијаче прихватили у клупски аутобус у пратњи полиције до изласка из града, што је за нас, младе навијаче, био доживљај.

П – Пет шоп бојз. Упркос луцидности и интелектуалној подлози – оптимистично. Синт-поп двојац из мојих гиманзијских дана, данас већ најстарији постојећи. Јасне поруке, бриљантни интервјуи и сарадња са звездама попут Лајзе Минели и Дасти Спрингфилд. Бравурозна камерна адаптивност, специфичне боје гласа. Заиста A red letter day.

Р – Резултат. За 31 годину живота у Израелу искусио сам и дипем крилатицу – испит резултата. Или га има или ће га бити у перспективи. Резултати морају да буду мерљиви, па и на основу економског и трговачког P&L-a.

С – Старт-ап. Суштинска одлика здраве и иновативне привреде. Захтева усмеравање од нежног узраста, пропраћено адекватним финансирањем. Развијене земље, урпкос свим бирократским баријерама, пупоут анди-дампинг мера, могу да опстану у тешкој конкуренцији земаља у развоју, искључиво сталним иновативним решењима, у свим обалстима прoизводње и трговине. Ретка констелација у којој млади, конструктивно, на неупоредиво вишем степену, узимају ствари у своје руке.

Т – Тесла, Никола. Обавеза свих нас који живимо широм белог света, да пажљиво одаберемо прикладне црте великана науке, сваком форуму представљања засебно. На начин који је утемељен у интересима, те евентуално, потребама дотичне слушалачке публике. Од система напајања наизменичном струјом до произвођача електричних возила. У Израелу овај задатак није компликован.

Ћ – Ћирилица. Стуб идентитета. Обавеза ка деци која се рађају и одрастају у расејању. Савршенство знаковне језичке сврсисходности које се сусреће са изазовима комуникације модерних технологија. И странци нас више цене када држимо до свог. Од периода прихватања хришћанства до отпора отуђењу аутохтоних вредности – код Срба ћирилица.

У – Ур Касдим. Из Сумера јужне Месопотамије до савременог Израела. Од праоца Аврама до старт-ап нације, која је дубоко зашла у трећу анти COVID-19 вакцинацију. Аврама позива Господ да напусти дом свог оца Тераха (Таре) и да се насели на земљу Канаан (Ханан), коју обећава њему и његовом потомству. О последицама вере, лојалности и спремности на суштинске промене можемо да размишљамо у оба правца.

Ф – Фолкландска острва. Фасцинантна опстојност нешто мање од четири хиљаде становника британског порекла овог јужно-атлантског архипелага, 13 хиљада километара удаљене прекоморске територије од матице. Све потребе становништва, попут школства, здравства, комуналног и инфраструктурног развоја задовољене на самим острвима, а остале плански и систематски. Истраживања природног гаса и туризам увелико обогатили традиционални пласман вуне и риболов.

Х –Холокауст. Колективна пост-траума која се живи 366 дана у преступној години. Једном је Давид Албахари рекао, како највише забрињава чињеница да упркос томовима енциклопедијских издања и светски признатим изразима многих видова уметности о Холокаусту, нема одговора на најједноставније питање – како је тако нешто, ипак, могло да се догоди.

Ц – Црњански, Милош. Преламање националног и универзалног, емотивног и рационалног, полетног и бесмислено губитничког. Одрастао сам у средини потиштене клице реакционарног отпора током Социјалистичке Федеративне Републике, упркос далеко сложенијим реалностима. Сазревање уз Сеобе.

Ч – Чајковски, Петар Иљич. Полет духа, позни романтизам у свој својој суптилности и надахнућу. Драматичност садржаја од балета преко опера до симфонија. Концерт за клавир и оркестар у бе-молу, рецепт једном дневно уз јутарњу кафу или чај. Крцко Орашчић образовни уникат војевања родитељима са тонама испразних гаџетских материјала, серијски избљувано сервираних њиховој деци.

Џ – Џумхур, Зулфикар – Зуко. Спој ерудитизма, вишестраног уметничког дара и шеретског шарма. Епизоде “Ходољубља” сам доживљавао као бисере, од којих се на најпријатнији начин учило и уживало у њима. Све што сам касније сазнавао о Зуки, биле су складно изнијансиране коцкице мозаика духа, маште, хумора и ироније.

Ш – Штулић, Бранимир – Џони. Рок идол из гимназијских дана. Азрин композитор, певач и гитариста, суштински фронтмен. Изузетна музичка остварења само тројице извођача који се не базирају на наменски приређеној техници. Проницљиви и храбри текстови за своје време. Импулсивно-супериорни став ерудите проткан самокритиком и критиком.

Александар Николић
почасни конзул Републике Србије у Израелу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још