Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

АзБУКА Александра Глигорића

АзБУКА Александра Глигорића

 

А – активизам

Све чешћа појава која гута млад и на борбу са неправдама (па макар и измишљеним) напаљен свет. Активизам као жеља да се на лакши начин оствари амбиција, да се стекне неки кобајаги углед. Некад је само глупост а некад и зло.

Б – Бог

Суштина, смисао, почетак и крај. Вера у Њега олакшава било какву врсту недоумице, неправде, осећај да је ту, чини нас вољеним, пожељним и срећним. Бити Његов војник је привилегија. Немање Бога у себи је хорор. Не разумем атеисте.

В – вера

Вера Глигорић моја мајка, вера у Бога, вера у себе, своје способности, вера у људе, вера у правду, истину, вера у љубав, партнера… Битна је вера.

Г – Глигорић

Глига. Г је некако моје слово. Одазивам се на њега. Прати ме. Штрецнем се и кад прочитам Г-драјв на бензинској пумпи. Као да сам једини Глигорић. А већ сам пето колено Глигорића. По неком Русу Глигорију који је рањен остао код мог претка Стојана Јевтића у кући.

Д – дар

Дар од Бога. Свако има неки свој дар. Треба га препознати, затим развијати, чувати, надограђивати, молити се за њега. ништа од тога није ни случајно ни лако. Одговорност за чување и развијање уметничких дарова је посебно тешка дисциплина и привилегија. Ни у сну не могу да претпоставим на основу чега се то дели. Разни су кретени били даровити.

Ђ – ђаци

Школско двориште, игралиште, кош, девојчице на клупи причају, мали дечак са наочарима сам иде кући, огромна торба, учитељица строга, мирис пернице, страхови, љубави, успеси, прве туче.. У пар година, ђак ће се упознати са животом. А ко је паметан, остаће ђак доживотно.

Е – екологија

Унаточ разним профитерима и лицемерима који се њоме баве, екологија је нешто о чему вреди причати. То је пре свега љубав према својој земљи, према планети, према Богу. Поздрав за Јована Мемедовића, човека са мером.

Ж – жеље

Жеље, пусте жеље. Снови, маштања. Желимо да смо успешни, да смо вољени и здрави. То су те три основне ставке. У оквиру њих има много тога. Битно је да смо реалистични с тим. У супротном се претварамо у роптаче.

З – зима

  1. Лозница. Полуотопљен и чађом испрљан снег у краткој лозничкој махали. Две кафане, једна преко пута друге и фуруне које унутра греју познате и припите маторце. Црни и сиви капути, понеки фића и стојадин. Идем из школе, кући ме чека мој први теријер. Ето то је слика коју видим кад помислим на свој живот.

И – истина

Где је? Тражим је. Желим је. Битна ми је. Осећам је. Тим се осећајем водим. Где је?

Ј – јазавичар

Ново откриће у касним четрдесетим. Кратконоги шармер, пас за све прилике. Друг, брат, слуга убеђен да је господар. Препоручујем оштродлаку варијанту.

К – Калист

Монах Калист, Миливоје М. Јовановић. Дело којим сам опседнут. Нећу много о томе.

Л – Лозница

Тамо сам рођен. Тад је то била комунистичка касаба, која се нама наравно допадала јер смо били клинци жељни свега.. али сад сам открио њену нову димензију. Фантастична околина. Дрина, Гучево, Цер, Ковиљача, Тршић, Троноша, језеро, ловишта, потоци, спа центри… Прави се пут којим ће се проближити Београду на само сат времена вожње. Да има позориште, живео бих тамо.

Љ – Љељо Петковић

Село Зелиње, Босна. Кевина фамилија. Петковићи. један од љих био је Александар Петковић звани Љељо. Организовао је четнички одред и спасао народ од усташа. Кад је схватио да су издати од стране Запада и кнеза Павла, опростио се са борцима, женом Пелком и отишао негде, нико не зна где. Та кевина фамилија је крцата озбиљним биографијама. На њих сам толико политичан.

М – Медитеран

Срби су медитерански народ. Та се чињеница запоставља. Тај се менталитет гуши. Португалија, Шпанија, Италија, Хрватска, ове српске Земље, Румунија, Бугарска, Грчка, Албанија и Турска су медитеранске земље. Нема ту ни Е од Европе у смислу у којем данас замишљамо ову бриселску Европу. Море, хлад винове лозе, на столу лубеница, на прозору свира радио, ауто прекривен картоном да не изгори. Домаћин у шорцу, преплануо, седи и мази вучијака. То смо ми.

Н – наутика

То је оно кад одем у марину па почнем да дрешим конопце и палим мотор на чамцу. То је оно кад се љуљам док ходам преко чамца. То је оно кад гледам таласе који ме запљускују, кад машем омладини из чамца који ми иде у сусрет. То је и оно кад физикалишем по киши и избацујем воду у новембру.

Њ – њањавци

Форсиран карктер код данашњих мушкараца. говоре им да су господа, џентлмени, да су фино васпитани, да су добри, да такви треба сви да будемо. а заправо су њањави. Ништа друго. Плачкоње. Неће да раде, неће у војску, не смеју да се побуне, да викну, млатарају рукицама и бес искаљују на твитеру.

О – образ

Ох како убрзано губимо то. То је оно што се среће на огласима. Кад купиш нешто па видиш да ти је лик увалио. Или продаш нешто па те “друг” завлачи годину дана за лову. Или те задригли послодавац лаже месецима не хајући што си се због њега задужио. Та појава немања образа је заразна. На образу морамо радити. Ту српску особину морамо под хитно вратити.

П – Павле Вуисић

Узор. Тај ниво интересантности уз тако минимална средства нико није постигао. Његови крупњаци су ремек дела. Обратите пажњу у  филму “Маратонци трче последњи круг” колико сви око њега глуме и каква је то глумачка репрезентација а колико њега боли уво за то. Он тера своје. И истера. И уверљивији буде од свих.

Р – рат

Каква је то демонска сила и чему то служи никад нећу схватити. Са друге стране, нећу схватити ни идиоте који то постојање и ту опасност негирају као да га својим будаластим и пренаивним пацифизмима могу спречити. За рат и свађу је довољно једно. За мир и љубав је потребно двоје.

С – смрт

Највећа енигма свих нас који смо добили живот. Чак и уколико верујемо у живот вечни и васкрсење, ми свеједно имамо неку врсту треме кад год помислимо на то пресељење. Мислим, човек има трему и кад у војсци добије прекоманду. Природно је. Страх од непознатог. Преживећемо.

Т – телевизија

Како је то дивна ствар. Много волим телевизију. Много тога паметног имате на телевизији. Много добрих филмова, серија, документараца, емисија о науци, хобијима, политици, природи, океанима, псима… ма апсолутно све што вас занима, дешава се негде на телевизији. Нарочито данас у ери ових нових тв пакета, могућности избора, премотавања и разних чуда. Нестварно. Штета што обичан свет углавном бира глупости, којих такође има на телевизији али не много. Тек онолико колико шира народна маса својим интересовањем инсистира да их има.

Ћ – ћерка

Ново биће. Женско. Ја га направио. Безусловна љубав, понос, године посматрања, учења, филигрантског односа према корекцијама, ослушкивање гена. Лудило. Сад је већ одрасла. Утицај ми је јако сведен. Знам да је ту Бог па сам миран.

У – успех

Шутирао сам лопту док нисам успео да погодим мали голић од капије до гараже. Успео сам да кажем једној малој из Шапца да ми се свиђа и она ми је узвратила. Успео сам да упишем основну школу коју сам желео а не ону другу јер су ме родитељи послушали. Успео сам да урадим све задатке на такмичењу. Успео сам да пребијем једног мајмуна који је био безобразан. Успео сам да одслужим восјку. Да упишем академију. Да направим дете. успео сам да добијем неке улоге. Према успеху осећам снажну емоцију а неуспех игноришем. Јер је све то воља Његова.

Ф – филм

Чујем комешање стотинак људи и онда неко дрекне:” Тихо, снимаћемо!!” и сви се утишају, дишу као један. “Тон?” “Иде!” “Камера?” “Иде камера!” и онда чујем “АКЦИЈА” и знам да камера иде ка мени, да управо правим нови живот. Та струја, та комбинација трошења енергије послате од самог Духа светог и онога што после приписују мени, гледајући те слике, то је оно за шта живим. Само да је добро. Да није неко траћење и времена и дара.

Х – Хиландар

Петнаест дана оног мириса. Оних надљуди. Оне природе, оних зидова, врата, витража, оне трпезарије. Након литургије и доручка излазимо преко терасе у порту. На тераси двадесетак калуђера нам се клања у знак извињења ако су нешто погрешили. Вишесатне шетње са оцем Теодосијем. Обала мора. Нестварно. Хиландар је срце Србије.

Ц – циклус

И све је ово већ било и све ће ово опет бити. Необјашњиво. Човек је човек. Прдуцкамо мало и одемо. Дође неко други да попуни празнину. Ко откос траве.

Џ – Џек Лондон

Први писац, први романи, опседнутост псима. Зов дивљине, Бели Очњак, Џери са острва…Детињство.

Ш – Што и шта

Што ја ово пишем и шта ја уопште знам?

 

Александар Глигорић

 

Српски позоришни и филмски глумац Александар Глигорић познат по телевизијским серијама „Главом кроз зид“ и „Сенке над Балканом“. Играо улоге у  филмовима „Живот и смрт порно банде”, ,,Рат уживо” и ,,Београд 011”. Године 2015. глумео je у филму „Оператив“ са Ентонијем Лапаљаијом. Популарност је стекао играјући у филму Јужни ветар, као и у истоименој серији, где игра лик Капућина.

 

Као позоришни глумац играо је у београдским представама ,,Човек је човек” и у ,,Комедији забуне”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још