Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

Политички трансфер године

 

Од спортисте Шапића, политичар Шапић научио је како се прави добар трансфер, бриљирајући приликом уједињења малог СПАС-а са великим СНС-ом. СПС који није имао спортско искуство губи невероватан идентитет у загрљају великог брата, оно што остаје да видимо је да ли ће изражени карактер нашег врсног спортисте променити идилу политичког меденог месеца.

 

Шапић који се показао као добар председник Општине Нови Београд очигледно има амбицију да буде градоначелник Београда. Једини пут за ово, је управо онај који је одабраоОни који га познају из времена када се бавио ватерполом за њега кажу да  је увек био другачији. Показивао је карактер и није пуштао на себе, што га је пратило кроз целу спортску каријеру и због чега је имао проблем са свим тренерима.

Утапање СПАС-а у СНС главна је политичка тема већ недељама. Најпре посавља се питање да ли је ово спајање добро или лоше за СНС јер су напредњаци овим трансфером добили појачање у Београду, где стоје лошије него у остатку Србије. Колико је то појачање није још увек сасвим јасно, јер се не зна да ли ће и у којој мери  Шапић из власти пренети гласове Шапића из опозиције.

Од њега се очекује да донесе свежу крв, и подршку млађе урбане популације, која је постојећој СНС СПС коалицији потребна.

Шапић који се показао као добар председник општине Нови Београд, очигледно има амбицију да буде градоначелник Београда. Једини пут за ово је управо онај који је одабрао.

Шапић ватерполиста, који је у другом плану већ више од једне деценије помогао је  Шапићу политичару да бриљира у прелазном року и направи трансфер деценије. СПС који није имао такво спортско искуство губи идентитет у загрљају великог брата, не добијајући адекватну позицију.

За политичке савезнике али и ривале Александра Шапића, не би било лоше да проуче његову спортску каријеру.

Ватрполиста Шапић био је најбољи стрелац у историји бивше Југославије, многи га и данас сматрају  за једног од најбољих светских ватерпослита свих времена, за шта је званично и био проглашен. Са репрезентацијом Југославије, Србије и Црне Горе освојио је 20 медаља, од којих 5 на Европским првенствима, четири на Светским и три на Олимпијским играма.

Један је од најтрофејнијих и најуспешнијих спортиста у историји срспског спорта, који је у целокупној играчкој каријери постигао 2675 голова.

Да ли ће му спортска и политичка знања бити корисна у трци за градоначелника Београда ако се у њу упусти и да ли су му до сада помогла у политчкој каријери тешко је рећи. Оно што је сигурно навикао је да побеђује и никада није прихватао аутроритете.

Они који га познају из времена када се бавио ватерполом за њега кажу да  је увек био другачији. Показивао је карактер и није пуштао на себе, што га је пратило кроз целу спортску каријеру и због чега је имао проблем са свим тренерима и ауторитетима. Иако је тренирао више од свих, тренери га нису волели, јер је имао став да они могу бити ауторитет за њега док је у базену, али ван базена не. Било је због оваквог његовог каректера успона и падова, промена клубова, а неки селектори га нису желели у репрезентацији иако су знали да је најбољи.

Поред тога што је успео да буде на самом врху спорта којим се бавио он је успео нешто што ником пре и после њега није. Трансфером у руски ватерполо клуб Штурм он је остварио такав уговор о коме могу и данас да сањају спортисти који нису фудбалери или кошаркаши. Преговарајући са Русима он је био у позицији да заправо и не жели да иде из Италије у којој је тада играо и био ситуиран.

Тако је представницима Штурма затражио цифру за коју је био сигуран да ће је одбити. Кад су они то на његово изненађење прихватили био је у проблему како да их одбије. Тад им је рекао да је дошло до неспоразума и да је оно што су му наменили за трогодишњи уговор заправо “плата” за једну годину.

Десило се опет нешто неочекивано – Руси су пристали и на то. Тако је Шапић остварио најјачи финансијски трансфер у историји ватерпола.

Да ли је успео и са Вучићем да направи једнако добар дил као са Русима,  и постане градоначелник Београда и високи функционер владајуће странке сазнаћемо вероватно на јесен.

Оно што се већ, само неколико дана после уједињења, намеће као питање јесте да ли ће изражен карактер новопеченог напредњака, који се већ манистефује кроз чудне изјаве у различитм медијима којима је рекао да му је Тадић пријатељ, а да је Ђилас био добар градоначелник,   пореметити идилу политичког меденог месеца.

 

Пише: Јелена Симић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *