Сви бројеви Балкан Фокуса – Кликни овде

Гледајте, слушајте, читајте…

Арте галерија, Пролећна изложба

Арте галерија је саопштила да ће од 31. маја, публика моћи да види богату колекцију уметничких радова, еминентних југословенских, европских и светских ствараоца.

Што се тиче југословенског сликарства, ту ће бити изложени радови: Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Боре Стевановића, Миће Поповића. Владимира Величковића… Такође ће бити приказани рани, сликарски радови Марине Абрамовић.

Пролећна изложба отвара се у понедељак, 31. маја,  на адреси  Андрићев венац 12, у временском оквиру од 17 до 20 часова.

Ова изложба траје до 10. јуна.

 

Бартселона (Radisson Old Mill)

Изложба Синише Влајковића – Анахронике 1995 – 2020.

Ова изложба је заправо преглед уметничког двадесетпетогодишњег рада српског фотографа, Синише Влајковића. Његови радови су портрети делова различитих градских призора, који садрже неки предмет из прошлости или идеју о старој,  пропадајућој дистопији. Адреса: Булевар војводе Мишића, 15. Изложба траје до 15. јуна. Радно време: 10:00 – 20:00.

 

Guitar Art Фестивал

  1. Guitar Art Фестивал биће одржан од 1. до 6. јуна 2021. у Београду. Италијански састав 40 Fingers одржаће концерт 2. јуна у Комбанк дворани. Премијера концерта Recuerdos de Belgrado за симфонијски оркестар и солисте на гитари одржаће се 5. јуна на сцени Коларчеве задужбине.

 

АртЛинк фестивал

АртЛинк фестивал биће одржан од 15. јуна до 11. септембра  у Великој дворани Коларчеве задужбине и на Београдској тврђави. Пијанисткиња и уметничка директорка АртЛинк фестивала Јованка Вишекруна Јанковић, најавила је да ће АртЛинк промовисати културно наслеђе не само у Београду него и на Голубачкој, Пиротској и Петроварадинској тврђави. Симфонијски оркестар РТС-а и маестро Бојан Суђић ће отворити фестивал у Београду. Мото фестивала је „Уметници за природу“, а један део активности биће посвећен едукацији младих на тему очувања природе и рециклаже. Врхунски европски уметници наступиће у Коларчевој задужбини: Вашко Данташ из Португала, француски пијаниста Мишел Далберто, италијански пијаниста Алберто Феро, дански дуо Тања Заполски и Токе Молдрап…

 

  1. Мајска изложба УЛУПУДС -а
  2. Мајска изложба Увид 21 отворена је 27. маја. 2021. године у бившој згради Клуза, (преко пута Београђанке и СКЦ-а у сутерену). Ова изложба траје до 13. јуна 2021. године. Радно време 53. Мајске изложбе УЛУПУДС – а је сваки дан од 11:00 до 20:00.

 

Фестивал Нитратног филма, Југословенска кинотека

Манифестација Југословенске кинотеке, Фестивал нитратног филма, биће одржан у редовном термину, од 6. до 15. јуна 2021. године. У недељу 6. јуна 2021. на Дан Кинотеке,  Фестивал ће отворити америчка драма из 1921. „Где свеће тмурно горе“, Колина Кемпбела. Биће представљена америчка, европска и египатска кинематографија. Фестивал нитратног филма је основан 1999. године. Један је од најбоље рангираних фестивала архивског филма у свету.

 

Новосадски ноћни базар 4. јун

Ова манифестација се одржава већ традиционално у Новом Саду, увек петком и у вечерњим сатима. Овде мали произвођачи, креативци, дизајнери имају прилику да продају и представљају своје производе. Базар осим продајног, има и хуманитарни, едукативни и забавни карактер.  22. Новосадски ноћни базар је заказан за 4. јун на Рибљој пијаци од 18:00 до 00:00.

 

Београдски маратон 6. јун

  1. Београдски маратон биће одржан у недељу 6. јуна 2021. године.

Полумаратон (21,1 km) – право учешћа имају сви грађани . Старт трке је  на раскрсници улица Булевар краља Александра и Ресавске у 08.10.

Маратон (42,195 km) – право учешћа имају сви грађани старији од 18 година. Старт трке је на раскрсници улица Булевар краља Александра и Ресавске у 08.00.

 

Југословенски позоришни фестивал, Ужице, 4. до 9. јун

Југословенски позоришни фестивал „Без превода“, биће одржан од 4. до 9. јуна 2021. године у Народном позоришту Ужице. Мото овог фестивала је „Време страха и подвига“ и уместо уобичајених седам представа,  приказаће се пет позоришних  остварења која ће се такмичити за награде „Ардалион“.

Представе ће почети у 19.30 часова у великој сали НП Ужице, у којој ће бити ограничен број посетилаца због противепидемијских мера. Они ће морати да носе заштитне маске. Фестивал ће отворити комад „Читач“ (Федор Шили, по мотивима романа, Бернхарда Шлинка / Борис Лијешевић / копродукција Београдско драмско позориште и Бео Арт продукција).

 

Актуелни филмови:

 

Cruella  (Злица), је амерички криминалистичко-црно- хумористичко-драмски филм из 2021. године, редитеља Крејга Гилеспија. Сценарио:  Тони Макнамаре и Дана Фокс.  Филм је заснован на лику Злице од Опака представљене у роману 101 далматинац из 1956. године. Главни лик:  Ема Стоун.

 

Домаћи филм „Лихвар“

Жанр: Крими драма

Режија: Немања Ћеранић

Сценарио: Страхиња Маџаревић

„Лихвар“ представља комбинацију криминалистичке драме и трилера.  Говори  се о Мундиру, зеленашу, бившем боксеру који болује од дијабетеса.

 

Препоруке за филмове:

 

Nomadland (Земља номада), је амерички драмски филм из 2020. године заснован на нефикционалној књизи, Земља номада: Преживљавање Америке у двадесет првом веку Џесике Брудер. Филм је написала, уређивала, продуцирала и режирала Клое Џао.

 

The Father (Отац)

The Father је драмски филм настао у француско-британској копродукцији. Такмичи се у сезони филмских награда и номинован је за шест Оскара. Флоријан Зелер потписује режију и сценарио. Радња прати Ентонија, (Ентони Хопкинс), осамдесетогодишњака који се носи са прогресивном деменцијом и који одбија сваку старатељку коју му ћерка Ен, (Оливија Колман), обезбеди.

 

Promising young woman је црно-комични трилер који је много озбиљнији него што се чини на први поглед. Прича о жени (Cassie), која ради монотони посао у кафићу, нема пријатеља и још увек живи са родитељима. Међутим, сваког викенда се упути у клуб и прави се  да је „мртва пијана“, и увек се пронађе мушкарац који ће јој помоћи, мислећи да је та помоћ одвести је у кревет. Међутим Cassie се нагло отрезни, и суочи га са оним што је покушао – а то је да буде с њом без њеног пристанка. Овај филм је написала, режирала и копродуцирала Емералд Фенел.

 

Minari

Minari је амерички  драмски филм из 2020. године који је написао и режирао Ли Ајзак Чунг. Делом је фикција, делом аутобиографија аутора. Осликава обично-необични свет породице Ји по доласку у Аркансас. Како заправо изгледа живот породице која по ко зна који пут креће од нуле?

 

Mank

Mank је амерички биографски драмски филм из 2020. године. Радња филма прати холивудског сценаристу Хермана Манкевица. Режирао га је Дејвид Финчер, према сценарију његовог покојног оца, Џека Финчера.

 

 

Препоруке за књиге

 

Човек по имену Уве (Фредрик Бакман).

Фредрик Бакман припада новом таласу скандинавских писаца. У средишту овог  романа карактера је Уве, романтични бунтовник, симпатични намћор и занесењак. Реагује оштром иронијом и горким осмехом на владајуће трендове у друштву. Уве воли своју жену. Љубав према њој је била чиста и искрена. Уве не воли аутомобиле са затамњеним стаклима ни људе у оделима који их возе, а који симболишу нови поредак.

Уве је симбол оног дела друштва који одумире, а који цени искрене међуљудске односе, поштен рад, и где се лаж презире.

 

Хомо Деус: Кратка  историја сутрашњице  (Јувал Ноа Харари)

Харари и овој књизи подсећа на ток историје, али у исто време описује догађаје и индивидуално људско искуство. Такође,  говори и о етичким питањима везаним за сопствена историјска истраживања.  Хомо Деус се бави способностима које су људи, (хомо сапијенси), стекли током свог  постојања. У књизи се описују  тренутне способности и достигнућа човечанства и покушава се осликати могуће стање у будућности.

Моја генијална пријатељица (Елена Феранте)

Радња је смештена у предграђе Напуља, друга половина педесетих година 20. века. Са једне стране имамо сиромаштво и зачетке неког другачијег живота, а са друге стране богатство маште две девојчице Лиле и Елене. Књига говори о одрастању на италијанском југу и нераскидивом пријатељству две необичне жене. Приповеда је Елена када сазнаје да је Лила својевољно нестала из Напуља, бришући сваки траг свог постојања.

 

Ухвати зеца (Лана Басташић)

Роман о женском пријатељству, тема која је занемарена у нашим књижевностима, додатно преломљеној кроз призму ратних година. Ова прича прати Ле(ј)лу и Сару, њихово одрастање, сазревање и ломове кроз које пролазе.

 

Прво лице једнине (Харуки Мураками)

Ова књига представља збирку од осам кратких прича. Сваку од њих приповеда старији писац у првом лицу и у једној од њих  се експлицитно назива Харуки Мураками. Теме су различите, од музике и носталгије, до еротске реминисценције. Ове приче подсећају на мемоаре.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још